O mână întinsă celor nevoiaşi: Locuinţe accesibile pentru categoriile vulnerabile
Cinci parlamentari, printre care doi de la USR, au iniţiat un proiect de lege care vizează creşterea fondului public de locuinţe din România şi facilitarea accesului la locuinţele sociale pentru categoriile vulnerabile de cetăţeni, reiese dintr-un comunicat de presă remis de Uniunea Salvaţi România.
Potrivit USR, media de locuire publică în Uniunea Europeană, care include şi locuinţele sociale, este de 30%, în timp ce în România este de doar 2%. România este cea mai inegală ţară din UE, după mai multe criterii. Aproape 40% din populaţia din România este săracă sau în risc de excluziune socială, iar sărăcia se adânceşte şi datorită costurilor mari ale locuinţei. O strategie viabilă pe locuire trebuie să modifice atât criteriile de acordare a locuinţelor sociale, cât şi să crească în mod substanţial stocul de locuinţe sociale.
„De multe ori, ne plângem de costurile ridicate ale măsurilor de protecţie sociale, însă ar trebui să ne întrebăm cât ne costă dacă nu le adoptăm. Bucureştiul are cel mai mare buget din ţară. Cu toate acestea, în primării sunt mii de cereri de locuinţe sociale nesoluţionate de ani de zile. Deşi e un oraş bogat, sunt mii de oameni care locuiesc în stradă sau care locuiesc în condiţii care nu respectă standardele unei locuiri decente. Motivele invocate de autorităţile locale pentru această situaţie au fost de natură legislativă, chiar dacă adesea lipsea voinţa politică. Încercăm prin această propunere să remediem aceste neajunsuri”, a declarat Florina Presadă.
Propunerea legislativă are în vedere modificarea şi completarea Legii nr. 114/1996 privind locuinţele sociale. Îşi propune să contribuie la reducerea inegalităţilor prin prevederi menite să ducă la creşterea fondului public de locuinţe pentru a ne apropia de media UE, dar şi criterii care să faciliteze accesul la locuinţe sociale categoriilor vulnerabile. Amendamentele acordă o atenţie specială acelui segment al populaţiei cu venituri reduse, sub pragul sărăciei, a cărui situaţie economică trebuie îmbunătăţită, printre altele, şi prin locuinţe sociale mai accesibile.
„Înainte să fiu ales în Parlament, am militat, pe lângă campaniile de mediu şi urbanism, împotriva evacuărilor forţate şi segregării rezidenţiale. Mă bucur că printr-un dialog consistent cu societatea civilă, din care provin, şi cu colegi din mai multe partide am ajuns la această propunere legislativă. Sunt necesare construcţii noi, dar şi să reabilităm spaţii vacante sau semi-dezafectate. Sunt necesare criterii unitare la nivel naţional pentru acordarea locuinţelor sociale, care să ia în calcul condiţiile de locuit ale solicitanţilor, numărul copiilor şi al celorlalte persoane care gospodăresc împreună cu solicitantul, starea sănătăţii soţilor sau a unor membri ai familiei, venitul mediu net lunar pe membru de familie”, a declarat Adrian Dohotaru, deputat USR de Cluj.
Propunerea legislativă este iniţiată de mai mulţi parlamentari atât din USR cât şi din majoritatea parlamentară (Petre Florin Manole, Gabriel Horia Nasra, Csoma Botond) şi are 60 de semnatari din toate partidele. Amendamentele sunt un preambul pentru dezbaterea pe strategia pentru locuire anunţată de guvern în toamnă.
USR reiterează importanţa continuării dezbaterii pe marginea strategiei pentru locuire, iniţiată de guvernul Cioloş, care are la bază studiile Băncii Mondiale şi expertiza venită dinspre societatea civilă.