O limitare a atribuţiunilor ANI, cel mai greşit semnal către Bruxelles - ambasadorul german
alte articole
Ambasadorul german, Andreas von Mettenheim, a declarat că o limitare a atribuţiunilor ANI reprezintă cel mai greşit semnal transmis către Bruxelles.
”După cum bine ştim cu toţii, instituţiei ANI îi revine o importanţă enormă în cadrul strategiei privind combaterea corupţiei stabilită între statul român şi Uniunea Europeană. O limitare a atribuţiunilor acestei instituţii ar fi, prin urmare, semnalul cel mai greşit posibil către Bruxelles”, a spus von Mettenheim.
Ambasadorul german a mai precizat că a fost asigurat de faptul că ”nu este planificată nicio modificare a legislaţiei privind ANI şi DNA”.
La 31 octombrie, Mark Gitenstein, care şi-a încheiat vineri mandatul de ambasador, declara pentru HotNews că ”orice iniţiativă de a redeschide subiectul modificării legii ANI ar fi o idee foarte proastă şi nu ar fi bine primită de MCV, de UE şi de SUA. Cred că Parlamentul şi guvernarea ar trebui să dea dovadă de multă precauţie în această privinţă”.
Luna trecută, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a afirmat că nu este în regulă modul în care funcţionează în prezent ANI, care ia hotărâri asemenea unei instanţe.
”Practic, ANI funcţionează ca instanţă şi tu ai doar dreptul la recurs la o decizie de instanţă, ceea ce nu e în regulă”, a spus Antonescu, într-o şedinţă a Biroului Permanent al Camerei Superioare a Parlamentului.
Şi senatorul UDMR Gyorgy Frunda preciza, în cadrul discuţiilor privind cazul Mircea Diaconu, că în prezent ANI funcţionează ca o instanţă de judecată . El a cerut ca Agenţiei Naţionale de Integritate să i se modifice atribuţiile, astfel încât să nu mai fie nevoie ca persoanele găsite în incompatibilitate să conteste decizia ANI în instanţă, ci instituţia să meargă la judecător pentru a propune o hotărâre de incompatibilitate.
”Situaţia domnului senator Diaconu ne arată greşeala Legii Agenţiei Naţionale de Integritate. Agenţia este o autoritate administrativă autonomă, punct. Cu toate acestea, la atribuţii, când este vorba despre incompatibilităţi, am permis ca agenţia să aducă hotărârea. Agenţia spune 'Diaconu este incompatibil' şi tu, Diaconu, trebuie să mergi la instanţă şi să-ţi câştigi dreptatea. Construcţia este greşită juridic. Dacă Agenţia este autoritate, ea nu poate decât să propună”, a declarat Gyorgy Frunda.