"O gaşcă a monopolizat USR-ul" - Ce spune Vlad Gheorghe despre alegeri, dezastrul din USR, scenariul Lasconi candidat la prezidenţiale

Vlad Gheorghe (Facebook / VladGheorgheMEP)
Loredana Diacu
19.06.2024

Vlad Gheorghe, europarlamentarul demisionat din USR care a candidat pentru un nou mandat la Parlamentul European ca independent şi având în centrul campaniei lupta anticorupţie, acuză că s-au furat voturi "la greu" la aceste alegeri.

Într-un amplu interviu acordat Epoch Times, Gheorghe s-a declarat convins că ar fi reuşit să câştige un nou mandat dacă nu se furau voturi. El spune că nu va lăsa lucrurile aşa şi că merge inclusiv în Justiţia europeană pentru renumărarea voturilor.

Gheorghe a mai declarat că, indiferent de ce şi cum, va merge înainte, căci are o datorie faţă de cei ce l-au votat şi a lăsat să se înţeleagă că va candida pentru Parlamentul României la alegerile parlamentare singur sau într-o alianţă cu alţi independenţi şi partide cu valori similare.

El susţine că pe scena politică e nevoie de sinceritate şi opinează că USR-ul a obţinut un scor atât de slab la europarlamentare în acest an tocmai din această cauză: lipsa sincerităţii, ipocrizie, promovarea non-valorilor în partid, "omorârea" vocilor critice etc.

Fostul userist a mai acuzat actuala conducere a partidului că l-a sabotat pe Dacian Cioloş după ce acesta a fost ales preşedinte al USR-PLUS şi a susţinut că Elena Lasconi, în spatele căreia se aliniază acum multe nume sonore din USR, a fost eliminată din fruntea listei pentru europarlamentare nu din cauza declaraţiilor ei despre votul la referendumul pentru familie ci fiindcă avea succes şi devenise prea puternică, ceea ce a speriat "gaşca care a monopolizat USR".

Redăm interviul lui Vlad Gheorghe:

Reporter: Aţi ratat "la mustaţă", cum se zice, intrarea în Parlamentul European. Care credeţi că-i cauza?

Vlad Gheorghe: În primul rând, din cauza furtului şi a neregulilor, foarte, foarte multe voturi s-au pierdut din aceste motive. S-au şi mutat voturi de la un candidat la altul, avem mărturii în sensul acesta. Ultima mărturie am primit-o chiar aseară de la sectorul 3, când de la un candidat independent s-au mutat voturi către PSD.

Acele voturi au reuşit să fie salvate, pentru că oamenii din secţie au văzut chestia asta şi au corectat procesul verbal. Dar dacă avem astfel de mărturii la sectorul 3 în Bucureşti, puteţi să vă imaginaţi ce se întâmplă în restul ţării, mai ales în rural sau în urban unic. Avem mii şi mii de mesaje primite de la oameni care spun că au votat, împreună cu prietenii, împreună cu familia la o anumită secţie, iar acolo sunt zero voturi pentru mine.

Toate astea sunt documentate, toate astea sunt puse în mai multe cereri de renumărare trimise către Biroul Electoral Central. Iar Biroul Electoral Central a refuzat toate cererile de renumărare.

În acelaşi timp, avem la fel de multe informaţii care arată că comasarea pur şi simplu i-a ameţit atât pe alegători, cât şi pe cei din secţiile de votare în mare parte, şi inclusiv asta a generat multe voturi anulate. Sunt undeva la 500.000 de voturi anulate, ceea ce este absolut uriaş. Acelea sunt voturi pentru partidele mici, pentru candidaţii independenţi. La asta se adaugă şi incompetenţa autorităţilor în organizarea alegerilor.

500.000 de voturi anulate într-o ţară normală ar fi însemnat refacerea alegerilor, pur şi simplu, din principiu, pentru că e un număr suficient pentru ca un partid să treacă pragul şi să intre în Parlamentul European cu doi europarlamentari.

Eu o să continui lupta pentru voturile care ne-au fost furate, pentru că nu sunt voturile mele, sunt în primul rând voturile oamenilor pe care le-au furat.

Am făcut mai multe sesizări, în primul rând, la Comisia Europeană, la comisarii de linie care se ocupă cu drepturi şi libertăţi şi, bineînţeles, pe justiţie. În acelaşi timp am sesizat şi Comisia de la Veneţia, care se ocupă cu verificarea legislaţiei electorale şi, în acelaşi timp, am făcut şi o sesizare la OSCE. OSCE, fiind organismul care trimite observatori independenţi, în special în ţările care sunt în stadiul de preaderare la Uniunea Europeană, de exemplu, în Republica Moldova la alegeri au fost observatori OSCE şi consider că, având în vedere eşecul de la aceste alegeri, se impune ca la următoarele alegeri să avem şi noi observatori OSCE pentru a limita, repet, această fraudă care este dovedită de foarte multă lume, nu numai de mine, dar şi organizarea asta dezastruoasă care pur şi simplu schimbă rezultatul alegerilor.

Mă gândesc mai departe şi la justiţia europeană. Vreau să văd ce răspuns voi primi de la aceste autorităţi europene şi, mai departe, rămâne întotdeauna variantă justiţiei europene.

Voturile trebuie renumărate! Acesta este lucrul pe care cei de la Biroul Electoral Central şi de la Birourile Electorale de Circumscripţie l-au refuzat fără niciun fel de motiv. În alte ţări există renumărare din oficiu dacă diferenţa între pragul electoral şi cât a obţinut unul dintre candidaţi este mai mică de 0,5%.

Deci există ţări care fac renumărare automată, tocmai pentru a avea un rezultat sigur atunci când diferenţele sunt foarte mici. La noi de ce s-a refuzat? De ce această obsesie a autorităţilor române de a refuza renumărarea? Nu putem decât să ne imaginăm care este motivul pentru care refuză renumărarea, iar buletinele de vot sunt păstrate prin lege, tocmai în cazul unor eventuale contestaţii sau litigii. Deci acele buletine de vot sunt disponibile oricând pentru renumărare, deci lucrurile nu sunt pierdute.

Reporter: Dincolo de aceste alegeri... Sunteţi unul dintre numele sonore plecate din USR. Ce planuri de viitor aveţi? Vă întoarceţi în partid? Elena Lasconi vorbea de atragerea independenţilor înapoi în USR...

Vlad Gheorghe: Partidele trebuie să înţeleagă că trebuie să se reformeze cu adevărat. A fost un duş rece din partea electoratului. Conducerea partidului, inclusiv a USR-ului, dar şi a altor partide, au primit răspunsul electoratului în urma aroganţei de care au dat dovadă toate aceste conduceri de partid.

Am mai zis o dată că este anul independenţilor şi o să mai spun. Vedem Sabin Sărmaş la ce rezultat bun a scos la Cluj, vedem Mihai Poliţeanu care a câştigat independent la Ploieşti, mai avem un independent care a făcut un scor foarte bun la Sibiu şi, bineînţeles, Ana Ciceală, candidat independent la sectorul 3, care aproape a ieşit pe locul 2 cu o campanie cu infinit mai puţine resurse decât celelalte partide. Deci, cred că acesta este mesajul pe care partidele mici şi mari trebuie să-l citească.

În primul rând, trebuie să-şi schimbe conducerile. Nimeni dintre cei care au participat la acest dezastru, la această aroganţă, nu trebuie să se mai regăsească în viitoarele conduceri şi apoi, de-abia apoi, putem discuta de o eventuală formă de coagulare. Iar eu am spus public că este nevoie de o coagulare împotriva PNL-PSD pentru că altfel riscăm să mergem către o majoritate absolută la alegerile parlamentare cu PNL şi PSD şi acesta este un lucru pe care noi nu trebuie să-l permitem, indiferent de orgolii, de idei şi tot felul de detalii de genul acesta pe care le avem noi, între noi, liderii politici. Cred că electoratul ne spune că-şi doreşte această uniune împotriva PNL şi PSD, dar care trebuie să fie una reală. Nu putem să facem cu aceiaşi oameni şi cu aceleaşi metode o aşa-zisă revoluţie pentru că nu ai cum.

Electoratul va vedea că este o minciună şi va taxa încă o dată şi va fi un dezastru mai mare decât dezastrul pe care l-au avut partidele acum.

Reporter: Scorul USR la europarlamentare a fost dezastruos. Ce credeţi că a greşit partidul? Cum se explică acest scor?

Vlad Gheorghe: Nu este doar o singură greşeală. Conducerea USR a ţinut-o din greşeală în greşeală în ultimii ani. Eu am fost cel care a spus şi intern şi public tot ce se întâmplă absolut greşit.

Pentru asta am fost şi sancţionat tot timpul, pentru asta am fost şi marginalizat, tocmai pentru că nu le-a convenit faptul că cineva le spune adevărul.

Acum văd, într-adevăr, foarte mulţi viteji după bătălie, dar trebuie să menţionez că cel puţin cei pe care i-am văzut până acum, cu excepţia, bineînţeles, a Elenei Lasconi care şi ea a spus public că lucrurile nu sunt în regulă. În schimb, pe toţi ceilalţi i-am văzut fie în structuri de conducere ale USR până acum, fie într-o tovărăşie totală cu fosta conducere a USR, deci au fost parte din acest dezastru.

Cred că dacă vor continua cu această ipocrizie, care este absolut evidentă, repet, nu vor face decât să dezamăgească şi mai tare electoratul. Votul de acum arată clar că oamenii caută o soluţie curată şi sinceră. Momentul în care mimezi reformele, în care nu faci, exact cum am spus şi, în campanie, vot irosit nu înseamnă să votezi un independent, ci dimpotrivă, să votezi pentru un partid care face fix invers decât ce a promis că va face.

Deci, cât timp vor continua cu astfel de atitudine duplicitară, fie pentru funcţii interne în partid, fie pentru că se bucură că vor face pragul, cred că povestea va lua sfârşit şi va lua sfârşit într-un mod tragic pentru noi toţi. Pentru că, până la urmă, repet, dacă nu unim nişte forţe anti-PSD şi PNL, dar, atenţie mare, nişte forţe credibile, cred că lucrurile pentru România vor merge foarte, foarte prost.

Deci, unde s-a greşit? De la alianţa cu Forţa Dreptei şi PMP, de la faptul că s-au trezit cu foarte mulţi penali, cu foarte mulţi traseişti, faptul că i-au promovat pe aceşti oameni, de la faptul că au omorât orice fel de voce liberă în interiorul partidului, până la promovarea unor non-valori în tot felul de funcţii.

Toate aceste lucruri au dus la dezastrul de astăzi. Trebuie să spun că este un dezastru atât de mare că trei partide au luat mai puţin decât în 2016, când eram un partid de-abia apărut, format din oameni care nu aveau niciun fel de experienţă politică, începând cu Nicuşor Dan, cu mine şi cu Octavian Berceanu, Ana Ciceală şi toţi cei care au fost atunci. Deci, trebuie să se uite strict în curtea lor. Am văzut că chiar au avut tupeul să dea vina pe contracandidaţi sau inclusiv pe electorat.

Electoratul întotdeauna are dreptate şi întotdeauna vede foarte bine peste minciunile de partid. Deci, problemele sunt în curtea lor şi până nu fac curat cu adevărat, nu cred că şi le pot rezolva.

Reporter: Aţi pomenit nume precum Nicuşor Dan, Ana Ciceală, Octavian Berceanu, oameni care au creat practic USR-ul şi au contribuit la succesul lui. Niciunul dintre cei pe care i-aţi menţionat nu mai este în partid. Cum vă explicaţi?

Vlad Gheorghe: Este foarte uşor de explicat. Unii cred că mai sunt cu numele în USR, dar practic sunt suspendaţi, pentru că aşa proceda conducerea USR. Aveau această tactică: nu te dădeau afară, dar te ţineau suspendat astfel încât să nu poţi să faci nimic.

Aşa au făcut şi cu mine, la mine a culminat până la a mă ţine afară din sediu în care desfăşurau un comitet politic, cu bodyguarzi. Cam astea erau tacticile. Da, foarte multă lume de valoare este în afară. Nu cred că mai există dintre cei care au format iniţial înăuntru, poate foarte puţini. Dacă mă gândesc eu acum, cred că de unul singur reuşesc să identific dintre cei care au făcut performanţele iniţiale, şi le-au făcut cu sinceritate. Asta este lucrul care lipseşte acum, sinceritatea. Valorile sincere. Şi este foarte uşor de explicat, pentru că o gaşcă a monopolizat partidul.

Şi aici vorbim de foarte mulţi bani şi foarte multe resurse. Apropo, într-o reformă reală trebuie să ştim şi noi ce s-a întâmplat cu foarte multe milioane de lei din subvenţia de la stat pentru partide. Să vedem şi noi ce contracte sunt în desfăşurare acolo, pentru că interesele au fost extrem de mari în conducerea USR.

N-au fost doar interese politice, ci au fost şi interese financiare. Chiar zilele astea am văzut că pe pagina de Facebook a lui Cătălin Drulă s-au investit 1.570.000 de lei. Doar pe pagina de Facebook. Imaginaţi-vă dacă într-o pagină de Facebook care nu are niciun fel de performanţe s-a investit o astfel de sumă, undeva la 300.000 de euro. Imaginaţi-vă câţi bani s-au cheltuit până acum pentru acest eşec. Şi eu cred că trebuie să ne uităm cu mare atenţie la ce s-a întâmplat acolo.

Ori, astea sunt lucruri pe care atât eu, cât şi Ana Ciceală, cât şi Octavian Berceanu le-am spus de foarte multe ori, de aceea am şi deranjat. Şi cred că, câtă vreme nu se scot aceste lucruri la iveală şi câtă vreme nu se deschid porţile pentru alianţe, pentru discuţii cu aceşti oameni care au dovedit valoare în competiţii electorale, nu se poate vorbi despre o reformă reală şi cred că rezultatul va fi că nu se va mai face pragul în alegerile parlamentare.

Reporter: Vă propuneţi să oferiţi o alternativă la alegerile parlamentare? Şi dacă da, veţi candida ca independent sau vizaţi o alianţă a micilor partide precum REPER, partide formate de foşti membri ai USR, precum URS a lui Tudor Benga etc.?

Vlad Gheorghe: Bineînţeles că eu voi merge mai departe oricum pentru că am această datorie. Acum am şi o responsabilitate pentru nişte sute de mii de voturi. Nu pot să plec pur şi simplu aşa, dacă mi se năzare mie. Am o responsabilitate faţă de acei oameni care m-au învestit cu încredere să fac ceva. Eu oricum merg mai departe, oricum rămân europarlamentarul lor, oricum o să-mi duc activitatea pe care am făcut-o mai departe şi, bineînţeles, că în următoarele alegeri, care sunt esenţiale pentru România, trebuie să facem ceva.

Că vom face o alianţă a independenţilor, că vom reuşi să facem o alianţă mai mare inclusiv cu partide mai mici sau mai mari, este un lucru pe care urmează să-l vedem în viitorul apropiat, dar fără îndoială vom participa. Sunt sigur că şi ceilalţi independenţi vor participa la alegeri, pentru că votul acesta, succesul acesta, ne obligă să mergem mai departe. În acelaşi timp, ne obligă şi faptul că PNL şi PSD au avut un scor extrem de mare.

Reporter: Cum vedeţi scenariul Elena Lasconi candidat al USR la prezidenţiale?

Vlad Gheorghe: În acest moment, fără îndoială, Elena Lasconi este cel mai bun candidat pe care îl oferă USR-ul la funcţia de preşedinte al României. Nu văd pe absolut nimeni care să se bucure de popularitatea ei atât în intern, cât şi în extern. Şi lucrurile ar trebui să decurgă într-un mod natural.

Cât despre conducerea USR-ului, Elena Lasconi, aşa cum a spus şi ea, nu va putea performa cât timp nu va beneficia de pârghiile de putere din USR, cât timp nu va fi ajutată cu adevărat de conducerea USR, respectiv de Biroul Naţional de conducere executivă. O campanie de prezidenţiale este o chestiune extrem de serioasă şi dacă eşti sabotat din interior, mai bine nu te bagi.

Deci, dacă reforma USR se face cu aceiaşi oameni în aceleaşi funcţii sau cu interpuşii lor, aşa cum văd acum că au de gând să facă, părerea mea este că o candidatură este sortită eşecului oricare ar fi ea. Deci, părerea mea este că întâi trebuie să se hotărască cei de la USR ce vor să facă, dacă vor cu adevărat să dea un restart partidului şi dacă vor să revină la valorile iniţiale şi să deschidă partidul, şi abia apoi putem discuta despre prezidenţiabil şi şansele unui prezidenţiabil.

Altfel, repet, oricine ar fi prezidenţiabil are o sarcină imposibilă pentru că, măcinat din interior, nu ai cum să te uiţi cu succes spre exterior.

Fără îndoială Elena Lasconi este favorită şi în cursa pentru preşedintele USR. Avem însă experienţa Dacian Cioloş, care a câştigat funcţia de preşedinte al USR, dar a fost sabotat şi până la urmă împins în afară de o majoritate care era absolut hotărâtă să păstreze controlul cu orice preţ. Şi sper să nu se întâmple acelaşi lucru cu Elena Lasconi, dacă va câştiga şefia USR.

Reporter: Nume importante din USR se aliniază deja în spatele Elenei Lasconi şi aplaudă scenariul Elena Lasconi candidat al USR la Cotroceni. E aceeaşi Lasconi care a fost obligată efectiv să se retragă din fruntea listei pentru europarlamentare pentru că ideile ei nu corespundeau cu linia partidului. Acum, dintr-o dată, e foarte bună şi ca prezidenţiabil şi ca şef al USR. Cum vedeţi dvs. chestia asta?

Vlad Gheorghe: Eu cred că a fost eliminată din capul listei de europarlamentare pentru că devenise incomodă. Cum am zis, din USR au fost eliminaţi oameni care păreau să fie de succes şi, în momentul în care aveai succes, o conducere care în mod clar era incapabilă, era incompetentă, începea să facă orice ca să te saboteze şi să te dea afară. Cel mai celebru caz, cred că a fost cazul Elena Lasconi, nu cred că pentru faptul că avea valori incompatibile cu partidul a fost dată la o parte, am toată siguranţa că a fost dată la o parte pentru că li s-a părut că devine mult prea puternică şi mult prea periculoasă pentru conducerea de atunci.

Conducere care, repet, era total incompetentă şi nu avea niciun fel de tracţiune electorală, lucru care s-a şi dovedit ulterior. Persoanele acestea, nu aş vrea să dau nume, dar am văzut şi eu foarte multe persoane în spaţiul public care acum o laudă foarte tare pe Elena Lasconi, trebuie să nu uite că fie o sunau atunci să renunţe la poziţia de cap de listă de la europarlamentare, fie sunt persoane care au votat atât alianţa cu PMP şi cu Forţa Dreptei, cât şi faptul că lista de la europarlamentare trebuie să fie făcută de pixul lui Drulă.

Toate lucrurile astea au fost votate de nişte oameni, să ne aducem aminte. Or, dacă tu ai votat cu două mâini nişte aspecte care au dus USR-ul în locul unde este acum, care era să nu facă pragul, dacă exista prag la europarlamentare, aşa cum este la alegerile parlamentare, nu făceau pragul. Deci, dacă tu ai votat cu două mâini lucrurile care au dus la acest dezastru, mi-e foarte greu să cred că poţi să te numeşti revoluţionar.

E ca şi când cei care au colaborat cu regimul comunist se auto-intitulează în a doua zi revoluţionari la Revoluţie. Deci nu, nu se poate aşa ceva. Şi cred că ar trebui un pic mai multă decenţă în aceste declaraţii publice, pentru că exact asta face rău, cum am zis mai devreme, asta face rău USR-ului.

Dacă cetăţenii vor vedea o ipocrizie continuată şi o minciună continuată, atunci îi vor taxa şi mai rău. Şi efectul va fi să piardă şi mai mulţi alegători şi să întărească şi mai tare PNL şi PSD pe măsură ce îi vor dezamăgi şi mai tare pe oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor