O companie aeriană cântăreşte pasagerii împreună cu bagajele

Compania "Finnair" va colecta date privind greutatea medie a clienţilor şi a bagajelor de mână ale acestora (screenshot via @Finnair)
Mioara Stoica
11.02.2024

Compania aeriană finlandeză Finnair a introdus o regulă nouă, care a surprins: pasagerii să fie puşi pe cântar împreună cu bagajele lor înainte de îmbarcare, cu scopul de a avea o estimare mai exactă a greutăţii totale a încărcăturii.

“În perioada februarie - mai 2024, Finnair va colecta date privind greutatea medie a clienţilor şi a bagajelor de mână ale acestora, la plecarea de pe Aeroportul Helsinki. Datele, colectate la centrul nostru central, vor fi folosite pentru calculele viitoare ale echilibrului aeronavelor”, informează compania Finnair.

Cântărirea bagajelor înainte de a merge pe aeroport este o practică obişnuită, mai ales în rândul celor care călătoresc frecvent cu avionul. Teama celor care au bagaje "importante" este întotdeauna aceeaşi: depăşirea limitei de greutate stabilite de compania aeriană şi obligarea la plata unei penalizări. Un incident neplăcut se poate întâmpla oricărui transportator, însă există unul special din cauza căruia problemele de echilibru pot afecta nu doar valizele, ci şi pe pasagerii înşişi. Finnair, compania aeriană naţională din Finlanda, a anunţat, de fapt, introducerea unei noi etape în procedurile sale de îmbarcare: cântărirea pasagerilor împreună cu bagajele de mână înainte de a-i lăsa să se îmbarce. Aceasta este o modalitate de a cunoaşte cu mai multă precizie greutatea totală estimată a încărcăturii, astfel încât să se asigure un zbor mai sigur.

După cum a explicat chiar compania, alţi transportatori estimează aproximativ greutatea aeronavei, a bagajelor şi a pasagerilor, un "calcul" care este esenţial pentru a menţine un echilibru corect în timpul zborului. De fapt, din motive de siguranţă, fiecare aeronavă are o limită maximă de greutate, cea a pasagerilor fiind presupusă pe baza unei medii generale, care este actualizată în fiecare an. "Greutatea pasagerilor nu va fi făcută publică', se arată într-o notă a Finnair, 'şi nu va fi asociată cu datele lor personale. Deocamdată, urcarea pe cântar rămâne o decizie voluntară a călătorilor şi nu există taxe suplimentare pentru pasagerii supraponderali".

Până în prezent, aproximativ 600 de pasageri au fost cântăriţi de Finnair, care va continua experimentul până la sfârşitul lunii mai 2024. Datele colectate vor fi analizate împreună cu Agenţia finlandeză de transport şi comunicaţii, Traficom, şi vor fi utilizate în anii următori pentru calcularea încărcăturii şi echilibrului aeronavelor. Deocamdată, aceasta este o măsură experimentală adoptată de compania aeriană finlandeză, dar nu este exclus ca în viitor măsura să devină obligatorie sau să fie adoptată şi de alţi transportatori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor