Deputaţii europeni solicită companiilor aeriene să nu mai perceapă taxe pentru bagajele de mână

Aeronave pe pista aeroportului (Epoch Times România)
Andrei Popescu
05.10.2023

O posibilă măsură care bagă frica în inima companiilor aeriene low-cost: bagaje de cabină gratuite. Pentru asta fac presiuni deputaţii europeni la Strasbourg în această săptămână.

Parlamentarii au votat miercuri după-amiază pentru a susţine o rezoluţie care solicită companiilor aeriene să elimine taxele pentru bagajele de mână de dimensiuni "rezonabile" şi să standardizeze regulile privind dimensiunea bagajelor de cabină, relatează Politico.

"Nu poţi comercializa un drept şi nici nu poţi avea un model de afaceri care să umfle profiturile prin călcarea în picioare a drepturilor consumatorilor", a declarat eurodeputatul spaniol Renew Jordi Cañas, care a insistat ca elementul de gratuitate să fie inclus în rezoluţie şi s-a declarat frustrat de transportatorii "care desfăşoară în mod repetat practici abuzive împotriva drepturilor cetăţenilor europeni".

Rezoluţia a ajuns în faţa tuturor deputaţilor europeni în urma unui vot în Comisia pentru petiţii a Parlamentului.

Aceasta solicită companiilor aeriene să respecte o hotărâre din 2014 a Curţii de Justiţie a UE, care spune că bagajele de cabină - cu condiţia ca acestea să aibă dimensiuni şi greutate "rezonabile" - sunt un "aspect necesar" al călătoriei cu avionul şi, prin urmare, pasagerii nu ar trebui să fie taxaţi pentru ele.

Steven Berger, consilier juridic principal la organizaţia de consumatori Beuc, a afirmat că situaţia actuală este "absurdă" pentru pasageri.

"Dacă vă uitaţi la anumite practici ale unor companii aeriene, pur şi simplu nu le pasă", a spus el. "Aşa că trebuie să o codificăm".

El a dat exemple de pasageri care au adus gratuit bagaje de mână pe un zbor de plecare, doar pentru a fi taxaţi pentru acelaşi bagaj la întoarcere cu aceeaşi companie.

Berger a menţionat că există adesea neconcordanţe între companiile aeriene în ceea ce priveşte dimensiunea şi greutatea bagajelor de mână, ceea ce poate cauza probleme deosebite pentru pasagerii care călătoresc în curse cu mai multe etape operate de transportatori diferiţi.

Companiile aeriene afirmă că se asigură deja că pasagerii pot avea cel puţin un bagaj mic gratuit pentru a transporta obiecte personale.

"O politică unică pentru toţi va reduce probabil flexibilitatea de care se bucură în prezent pasagerii şi va avea un impact asupra costului şi confortului călătoriilor cu avionul. De asemenea, este nepractică, din cauză că dimensiunea şi numărul de genţi care încap în siguranţă la bord depind de modelul de aeronavă şi de modul în care este configurată", a transmis într-o declaraţie grupul industrial Airlines for Europe.

Un avion Boeing obişnuit are spaţiu pentru 90 de genţi de cală mai mari, în timp ce la un Airbus numărul de genţi variază între 75 şi 85.

Planul are încă nevoie de sprijinul Comisiei şi al ţărilor UE.

Comisia afirmă că problema este "în curs de examinare" în cadrul unei evaluări a impactului Regulamentului privind serviciile aeriene, care gestionează o serie de aspecte care implică acest sector.

Dar această evaluare este în lucru încă din 2019.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Politico faptul că "o serie de măsuri sunt în curs de evaluare pentru a aborda complexitatea tot mai mare a ofertelor companiilor aeriene în ceea ce priveşte bagajele, respectând în acelaşi timp libertatea comercială a companiilor aeriene".

De asemenea, Comisia a avertizat, ca răspuns la rezoluţie, în legătură cu orice "consecinţe neintenţionate" ale specificării unei dimensiuni şi greutăţi minime standard a bagajelor de mână, argumentând că "ar duce probabil la creşterea costurilor pentru pasageri".

În luna august, Ministerul spaniol al Consumatorilor a deschis o investigaţie asupra mai multor companii aeriene low-cost privind taxele pentru bagajul de mână şi alte taxe suplimentare, cum ar fi scaunele specifice.

"Prin această practică de separare a serviciilor şi de a percepe pasagerilor un supliment pentru acestea, aceste companii oferă preţuri foarte competitive în publicitatea lor", a declarat ministerul spaniol, ceea ce le conferă o poziţie "privilegiată" în rezultatele motoarelor de căutare. Dar acest lucru înseamnă, de asemenea, că pasagerii pot ajunge să plătească mult mai mult decât preţul iniţial al zborului anunţat.

De mult timp se glumeşte pe seama faptului că unii transportatori low-cost pot practica tarife foarte mici deoarece compensează diferenţa prin taxarea clienţilor pentru orice alt serviciu, cum ar fi bagajele sau gustările.

Odată, Ryanair a luat în considerare chiar posibilitatea de a taxa pasagerii pentru a folosi toaleta, şeful companiei aeriene irlandeze, Michael O'Leary, declarând în 2009: "Dacă privim lucrurile în mod raţional, s-ar reduce foarte mult numărul vizitelor inutile la toaletă, care enervează atât de mulţi pasageri la bordul unui avion".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor