Pregătirea pentru situaţii de urgenţă: Cum să creaţi o listă de bagaje de ultim moment

Asiguraţi-vă un plan în caz de urgenţă astfel încât, dacă trebuie să părăsiţi oraşul, să ştiţi exact ce trebuie să luaţi în ultimul moment.
Aveţi o geantă pregătită şi gata de plecare în orice moment, dar este de asemenea util să faceţi o listă de bagaje pentru obiectele de ultim moment care nu pot fi pregătite din timp.
Aveţi o geantă pregătită şi gata de plecare în orice moment, dar este de asemenea util să faceţi o listă de bagaje pentru obiectele de ultim moment care nu pot fi pregătite din timp. (Foto: Pixabay.com)

În timpul unei călătorii la Veneţia, am cumpărat un tablou care acum este atârnat în sufrageria mea şi este unul dintre bunurile mele cele mai preţioase. Este singurul obiect din acea cameră pe care l-aş salva cu prioritate dacă ne-am confrunta vreodată cu o evacuare de urgenţă. Dar nu este uşor de împachetat într-o geantă de urgenţă şi, din moment ce îmi place atât de mult, vreau să fie mereu expus.

În timp ce genţile de urgenţă sunt populare şi mulţi oameni le au, este esenţial să ştiţi că este posibil ca acestea să nu includă tot ceea ce veţi avea nevoie odată ce ajungeţi în siguranţă, cum ar fi medicamentele cu prescripţie medicală şi echipamentul medical. Acesta este motivul pentru care am creat o listă de bagaje de ultimă oră pentru familia mea, care conţine articole precum acest tablou şi alte câteva articole esenţiale care pot fi luate doar în ultimul moment, în timp ce vă grăbiţi să ieşiţi pe uşă. Dar, înainte de a începe, iată care sunt criteriile pe care trebuie să le luaţi în considerare atunci când vă faceţi propria listă de bagaje de ultim moment.

5 întrebări pentru a determina care sunt acele lucruri indispensabile de ultim moment

Este de neînlocuit? Moştenirile de familie, fotografiile preţioase şi amintirile se încadrează în această categorie. Este puţin probabil că aş putea înlocui vreodată tabloul meu din sufragerie, iar tu ai propriile tale comori care se încadrează în această categorie.

Viaţa ta depinde de acel lucru? Echipamentul medical intră în această categorie, mai ales dacă îl folosiţi zilnic.

Este folosit zilnic? Laptopul tău de lucru sau cărţile pentru educaţia la domiciliu cu greu pot fi împachetate într-o geantă de plecare cu zile sau săptămâni înainte. Orice lucru care se încadrează în această categorie ar trebui adăugat pe lista de ultim moment.

Are valoare monetară? Antichităţile, armele de foc, bijuteriile şi obiectele de colecţie sunt elemente pentru lista de ultim moment.

Este ceva ce păstraţi într-un seif acasă? Un seif robust ascuns într-un dulap poate ajuta la descurajarea infractorilor, dar s-ar putea să nu fie suficient pentru a vă proteja obiectele de valoare, banii şi documentele într-o situaţie de urgenţă prelungită. Creaţi un plan de golire rapidă a unui seif. Orice lucru pe care îl lăsaţi în urmă ar putea să nu mai fie acolo când vă întoarceţi.

Crearea unei liste de priorităţi

După ce aţi făcut o listă cu tot ceea ce nu poate fi împachetat din timp pentru o evacuare, clasificaţi-le în funcţie de prioritate. Care are cea mai mare valoare sentimentală? Ce documente trebuie să aveţi dacă toate celelalte sunt distruse? Care dintre obiectele dvs. de valoare are cea mai mare prioritate?

Amintiţi-vă că, oricât de mult am iubi unele dintre bunurile noastre de preţ, niciunul dintre ele nu merită să ne pierdem viaţa. Aşadar, creaţi un plan de evacuare, faceţi o listă de bagaje de ultim moment şi să ştiţi că, în cele din urmă, s-ar putea să nu aveţi de ales decât să lăsaţi totul în urmă.

Numerar. Fiecare geantă de plecare ar trebui să conţină ceva bani, dar dacă aţi ascuns mai mulţi bani prin casă, cum ar fi într-un dulap, asiguraţi-vă că îi luaţi cu dumneavoastră. O casă goală este o ţintă tentantă pentru infractori.

Medicamente. Adăugaţi la lista de bagaje de ultim moment orice medicament cu prescripţie medicală, medicamente fără prescripţie medicală şi suplimente pe care dumneavoastră şi membrii familiei dumneavoastră le luaţi în mod regulat. Dacă acestea necesită refrigerare, pregătiţi o mică ladă frigorifică şi pachete de gheaţă în acest scop.

Echipament medical. Scaunele cu rotile, cărucioarele, nebulizatoarele şi glucometrele pentru diabetici pot fi dificil de înlocuit în caz de criză.

Obiecte de patrimoniu şi obiecte de valoare. Inventariaţi fiecare cameră pentru obiectele din această categorie. Dacă sunt piese îndrăgite pe care vă place să le expuneţi, adăugaţi-le pe lista de ambalare de ultim moment. În caz contrar, luaţi în considerare alte locuri pentru depozitare.

Fotografii şi albume de familie. De prea multe ori, pierderea fotografiilor de familie loveşte deosebit de tare după ce o casă este distrusă. Scanaţi-vă cele mai preţioase fotografii şi salvaţi-le pe un stick de memorie care poate fi păstrat într-o geantă sau într-o cutie de valori. Luaţi în considerare posibilitatea de a face copii de înaltă calitate ale celor mai preţioase fotografii pentru a le expune şi de a stoca originalele în altă parte.

O cutie de valori sau un seif portabil. Dacă acestea pot fi transportate cu uşurinţă, reprezintă un spaţiu de depozitare adecvat pentru multe dintre obiectele de pe această listă. Veţi dori să le adăugaţi la lista de bagaje de ultim moment; uneori, acestea nu sunt rezistente la foc şi nici la inundaţii.

Metale preţioase. Monedele şi lingourile de aur şi de argint ar trebui să fie toate adăugate pe lista dumneavoastră (dacă le deţineţi deja).

Electronice vitale. Dacă păstraţi informaţii personale şi financiare importante pe oricare dintre calculatoarele dumneavoastră, creaţi un plan pentru a transfera rapid aceste informaţii pe un serviciu cloud sau pe un hard disk extern care poate fi împachetat rapid. Înşfăcarea laptopului sau a unităţii desktop în caz de urgenţă iminentă va fi mai uşor de realizat.

Articole de confort. Majoritatea oamenilor au o pernă preferată care îi ajută să aibă un somn bun. Copiii pot avea o pătură iubită sau un animal de pluş care le aduce confort. Nu uitaţi să împachetaţi unele dintre aceste articole într-o situaţie de urgenţă haotică şi înfricoşătoare pentru a fi liniştiţi. Acestea vor necesita doar câteva momente pentru a fi luate.

Animalele de companie şi proviziile acestora. Luaţi-vă câteva minute pentru a planifica modul în care veţi evacua rapid fiecare dintre animalele de companie. Veţi avea nevoie de genţi individuale? Sunt dresate să stea în cuşti? Cum rămâne cu mâncarea, apa, medicamentele, lesele, litiera şi fişele veterinare? Acestea vor fi necesare dacă veţi ajunge într-un adăpost care permite animale de companie.

Hrană şi apă. O evacuare ar putea însemna ore întregi într-un ambuteiaj, aşa că, dacă aveţi timp, împachetaţi o ladă frigorifică cu sticle de apă, gustări şi alimente simple pentru mesele de pe drum.

Proviziile pentru sugari. Dacă aveţi un bebeluş în casă, există deja o geantă pentru scutece pregătită. În ultimul moment, adăugaţi scutece, haine, lapte praf şi suplimente de orice altceva necesar pentru îngrijirea bebeluşului dumneavoastră. Acest lucru este valabil şi pentru copiii mici. Adăugaţi-le pe acestea la lista de bagaje de ultim moment pentru a nu vă trezi cu un bebeluş foarte agitat pentru că aţi uitat ceva important.

Îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvate sezonului. Să te grăbeşti într-o furtună violentă sau pe timp de iarnă purtând doar pijamale şi având picioarele goale nu este adecvat. Dacă aveţi timp, adăugaţi pe lista de bagaje de ultim moment pantofi sau cizme rezistente, echipament de ploaie, haine de iarnă, etc. O evacuare pe vreme caldă probabil că nu va necesita aceste lucruri.

Echipament de camping. Dacă s-ar putea să nu ajungeţi la un hotel sau la o altă locuinţă sigură, adăugarea unui cort, a sacilor de dormit, a unui aragaz, a lanternelor şi a altor câteva provizii vă va oferi adăpost, iluminare şi o modalitate de a găti mâncare dacă aceasta este singura opţiune.

Puneţi totul cap la cap

Odată ce aveţi în faţă lista de bagaje de ultimă oră şi vă cunoaşteţi priorităţile principale, planificaţi să delegaţi. Cel mai bine este să aveţi mai multe mâini care să lucreze împreună pentru a evacua o situaţie periculoasă.

Luaţi în considerare vârsta, forţa, mobilitatea şi capacitatea fiecărei persoane de a face faţă unei situaţii de mare stres atunci când atribuiţi sarcini. Cine va goli seifurile şi va transporta cele mai grele obiecte la maşină? Cine va aduna medicamentele şi articolele de toaletă? Cine va aduna toate animalele de companie şi proviziile lor?

Aceste sarcini delegate ar trebui să fie adăugate la lista de pregătire de ultim moment, iar fiecare membru al familiei ar trebui să ştie exact ce are de făcut.

O liză pentru mobilă sau un cărucior utilitar poate ajuta la transportarea mai multor obiecte deodată. Dacă nu puteţi evacua un întreg seif, plasaţi o faţă de pernă sau o altă geantă rezistentă în interiorul seifului - ceva ce poate fi umplut rapid cu obiecte de valoare şi apoi transportat cu uşurinţă către un vehicul.

Este avantajos să aşezaţi în maşină mai întâi animalele de companie şi pe cei mai tineri membri ai familiei. Nu vreţi ca aceştia să fie trecuţi cu vederea sau să fie călcaţi în picioare în graba de a ieşi din casă. De asemenea, toată lumea va fi liniştită ştiind că "micuţii" sunt în siguranţă în scaunele lor din maşină, iar animalele de companie sunt în cuşcă şi gata de plecare.

Fiecare moment este preţios atunci când apare o urgenţă şi casa dumneavoastră nu mai este un refugiu sigur. Atunci când aveţi o listă de împachetare de ultim moment şi sarcinile sunt delegate, puteţi acţiona rapid şi eficient pentru a salva ceea ce contează cel mai mult.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură