NYT: Trump a aprobat un atac asupra Iranului, dar a anulat misiunea “pe neaşteptate”

Donald Trump
Donald Trump (ALEX WONG/GETTY IMAGES)

Publicaţia The New York Times (NYT) a raportat că preşedintele american Donald Trump a aprobat un atac militar împotriva Iranului ca răspuns la doborârea unei drone de supraveghere americane, însă a anulat misiunea “pe neaşteptate”, potrivit RFE/RL.

NYT a susţinut că joi, în jurul orei locale 7 p.m. – după discuţii şi dezbateri intense la Casa Albă – oficialii militari şi diplomatici aşteptau lansarea atacului.

La discuţiile respective au participat oficiali de top ai lui Trump responsabili pentru securitatea naţională şi lideri ai Congresului, potrivit NYT, care a citat o serie de înalt oficiali ai administraţiei implicaţi în discuţii sau care au fost informaţi despre subiect. Publicaţia a păstrat anonimatul acestora.

Oficialii au susţinut că, iniţial, Trump a aprobat lovituri asupra mai multor ţinte iraniene, inclusiv radar şi baterii de rachete, a precizat NYT.

Raportul a mai susţinut că atacul urma să aibă loc înaintea zorilor zilei de vineri pentru a minimaliza riscul provocării de victime în rândul civililor şi a personalului militar iranian.

Un oficial de top al administraţiei Trump a declarat că operaţiunea se afla în primele stadii când a fost suspendată.

Un alt oficial a declarat pentru NYT că avioane de vânătoare se aflau în aer şi nave de luptă se aflau pe poziţie, însă nicio rachetă nu a fost lansată când s-a dat comanda anulării misiunii.

Publicaţia a mai susţinut că nu este clar dacă Trump “şi-a schimbat pur şi simplu poziţia în ceea ce priveşte atacul sau dacă administraţia a modificat cursul de acţiune din cauza logisticii sau strategiei”.

NYT a susţinut că oficiali ai Casei Albe şi Pentagonului au refuzat să comenteze oficial raportul. Dar publicaţia a adăugat că niciun oficial al administraţiei nu i-a cerut să retragă articolul.

Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului (IRGC) au declarat anterior că au doborât o dronă americană “spion” al cărei dispozitiv de monitorizare era dezactivat în timp ce zbura deasupra provinciei iraniene sudice Hormozgan, susţinând că zborul a fost în mod clar o încălcare a “liniei noastre roşii”.

Ministerul iranian de Externe a condamnat ceea ce a numit a fi o incursiune “provocatoare” în spaţiul aerian al Iranului.

Dar armata americană a declarat că drona de supraveghere în valoare de 160 milioane de dolari zbura deasupra Strâmtorii Ormuz în apele internaţionale când a fost doborâtă.

Preşedintele Trump a dat două informaţii aparent contradictorii cu privire la incident.

Joi, într-un mesaj pe Twitter, Trump a susţinut că “Iranul a făcut o greşeală foarte mare” doborând drona.

Întrebat dacă SUA va lovi Iranul drept răspuns, Trump a precizat: “Veţi afla în curând”.

Totuşi, câteva ore mai târziu, Trump a părut să minimalizeze incidentul, afirmând că probabil a fost o eroare făcută de “un general sau altă persoană”.

“Cred că, probabil, Iranul a făcut o greşeală – îmi imagineze că a fost un general sau altcineva care a făcut o greşeală doborând acea dronă”, a declarat el reporterilor la Casa Albă.

“Nu se afla nimeni în dronă. Daţi-mi voie să vă spun, ar fi fost cu totul altceva” dacă drona ar fi avut un pilot, a precizat Trump în cadrul unei întâlniri la Casa Albă cu premierul canadian Justin Trudeau.