Nurcile se răzbună pe premierul danez

Mette Frederiksen
Mette Frederiksen (RITZAU SCANPIX/AFP/GETTY IMAGES)

Deşi scandalul măcelăririi nurcilor daneze a generat deja căderea fostului ministru al Alimentaţiei, Mogens Jensen, care a demisionat la jumătatea lunii noiembrie, lucrurile nu s-au oprit aici.

Prim-ministrul danez Mette Frederiksen se confruntă cu un proces de punere sub acuzare, cu două căi de atac generat de controversatele sale decizii luate la începutul lunii noiembrie de a măcelări întregul efectiv de nurci din ţară - peste 15 milioane de animale, din cauza unei presupuse contaminări cu virusul Wuhan.

Citiți și Nurcile ucise cu milioanele bântuie guvernul danez ieşind din morminte

Retrospectiv, ordinul pare să fi fost ilegal.

Săptămâna aceasta, o petiţie a cetăţenilor care cereau aducere premierului în faţa Curţii Supreme a strâns 50.000 de semnături, pragul necesar pentru a fi audiată în parlament.

Frederiksen ar putea fi judecată, dacă parlamentarii votează acest lucru.

Jesper Thygesen, crescător de nurci şi unul dintre fondatorii iniţiativei, a declarat pentru TV2 că este vorba despre trimiterea unui semnal către premier - că toată lumea ar trebui să fie responsabilă pentru acţiunile luate.

A doua cale de atac include înfiinţarea, de către Parlament, a unei comisii de anchetă pentru a determina rolul prim-ministrului în aşa-numitul Minkgate, scandalul nurcilor, care ar putea, de asemenea, să o trimită pe Mette Frederiksen în faţa unui judecător.

Totuşi, acest lucru se va întâmpla numai dacă aliaţii blocului „roşu” de centru-stânga, social-democraţii, o vor abandona, ceea ce pare puţin probabil.

Totuşi, analistul politic Peter Lautrup-Larsen a susţinut că propunerea implică faptul că „minkgate” nu se va termina prea curând.

"Există un număr mare de cetăţeni care consideră că Mette Frederiksen a acţionat aproape dictatorial în timpul crizei COVID şi acest lucru a devenit în special evident când a cerut omorârea tuturor nurcilor", a argumentat el.

Pe 4 noiembrie, Mette Frederiksen a informat naţiunea că toate nurcile de crescătorie vor fi sacrificate din cauza temerilor legate de o variantă a virusului Wuhan, care ar fi putut sări bariera speciilor şi interfera cu procesul de vaccinare.

Ulterior s-a constatat că nu exista niciun temei legal pentru decizie, ceea ce face ca măsura să pară neconstituţională.

Cu toate acestea, o majoritate parlamentară a aprobat-o retroactiv, iar sacrificarea a continuat până când au fost ucise toate cele 15 milioane de nurci de crescătorie din ţară, distrugând astfel un întreg sector de creştere a blănurilor, într-o ţară care este lider mondial în domeniu.

În această săptămână, parlamentul danez a ajuns la un acord istoric pentru a compensa crescătorii de nurci pentru pierderea afacerilor în valoare maximă de 18,8 miliarde DKK (3 miliarde USD).

Până în prezent, Danemarca a fost singura ţară care a recurs la eliminare totală. Alte naţiuni s-au limitat la eliminări punctuale, ferindu-se să distrugă întregul efectiv. Suedia vecină a imitat recent interdicţia de creştere de nurci în 2021, însă nu a cerut eliminarea lor în masă.

Numărul de infectări cu virusul Wuhan din Danemarca se apropie de 200.000, cu 2.000 de decese. Răspândirea unei tulpini britanice mutante, mai contagioase, a determinat guvernul să extindă restricţiile până la sfârşitul lunii februarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe