Numărul de miliardari din rândurile elitei politice chineze este în creştere

Financial Times.
Financial Times. (SHAUN CURRY / AFP / Getty Images)

În Adunarea Naţională Populară (parlamentul) a Chinei există 31 de deputaţi miliardari în dolari, alţi 52 de miliardari făcând parte din Consiliul Consultativ Politic Popular al Chinei, organism consultativ pe lângă conducerea statului chinez, informează Financial Times, care a studiat ratingul celor mai bogaţi chinezi, realizat în 2013 de revista Hurun Report, informează Lenta.ru.

Cel mai bogat parlamentar este omul de afaceri Zong Qinghou, întemeietorul şi preşedintele concernului Hangzhou Wahaha Group, producător de băuturi răcoritoare. Averea familiei Zong este estimată la 13 miliarde de dolari americani. Cel mai bogat membru al Consiliului Consultativ Politic Popular este Victor Li din Hong Kong. Averea sa este de 32 de miliarde de dolari, Victor Li fiind fiul celui mai bogat om din Asia, Li Ka-Shing.

Comparativ cu 2012, numărul de miliardari membri ai parlamentului chinez s-a majorat cu trei persoane, iar de membri ai Consiliului consultativ - cu nouă. Financial Times subliniază că datele prezentate de Hurun ar putea să nu fie unele complete, deoarece chinezii bogaţi nu sunt tentaţi să-şi afişeze volumul real al averilor lor.

Întemeietorul şi directorul Hurun, Rupert Hoogewerf, estima încă în 2012, într-un interviu acordat Bloomberg, că de atenţia publicaţiei sale se eschivează fiecare al doilea miliardar chinez. Hoogewerf sublinia că cei mai bogaţi oameni de afaceri din China au reuşit să stabilească o coexistenţă confortabilă cu autorităţile comuniste ale Chinei, iar acest lucru stârneşte demonstraţii de protest în această ţară.

De nemulţumirea societăţii chineze faţă de bogăţia înalţilor funcţionari este legată campania de luptă împotriva luxului şi excesului, proclamată de 'a cincea generaţie' de lideri ai Chinei, în frunte cu Xi Jinping. În noiembrie 2012, Xi a venit la conducerea Partidului Chinez al Chinei, iar în curând - la sfârşitul sesiunii parlamentare începute zilele acestea - el ar urma să ocupe funcţia de preşedinte al republicii chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe