Numai 115 km de autostradă au fost construiţi în acest an. Finalizarea celorlalţi 200 km, sub semnul întrebării

În ultimele patru luni, autorităţile au inaugurat doar 115 km de autostradă, dar finalizarea celorlalţi 200 km, ce are ca termen luna aprilie a anului viitor, stă sub semnul întrebării, informează publicaţia “Capital”.
. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)
Ana Petrescu
22.10.2012

În ultimele patru luni, autorităţile au inaugurat doar 115 km de autostradă, dar finalizarea celorlalţi 200 km, ce are ca termen luna aprilie a anului viitor, stă sub semnul întrebării, informează publicaţia “Capital”.

Vara aceasta au fost deschide traficului autostrăzile Bucureşti-Ploieşti, Cernavodă-Medgidia şi variantele ocolitoare ale oraşelor Arad şi Constanţa, România reuşind să treacă astfel pragul de 500 km de autostradă.

Termenul de finalizare a încă 157 de kilometri de pe coridorul IV paneuropean este fixat pentru aprilie 2012, dar, dacă se ia în calcul stadiul lucrărilor până la începutul acestei toamne, nu se ştie dacă acesta va fi respectat.

Potrivit datelor emise de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), niciunul dintre contractele, semnate în vara lui 2011, care sunt finanţate cu fonduri europene, stadiul lucrărilor nu a reuşit să ajungă la 50%. Totuşi există şi excepţie, primul tronson dintre Timişoara şi Lugoj care se întinde pe o distanţă de 9,5 km şi care va fi inaugurat în perioada imediat următoare.

Patronul companiilor Spediton UMB şi Tehnostrade, Dorinel Umbrărescu a afirmat că lucrările sunt finalizate şi că momentan se aşteaptă ca oficialii de la Transporturi să realizeze recepţia. Cu toate acestea, deschiderea circulaţie pe acest tronson este amânată încontinuu.

În ceea ce priveşte tronsonul de autostradă Deva-Orăştie, contract ce a fost semnat la sfârşitul anului 2010, termenul de finalizare este februarie 2013. Chiar şi aşa, autorităţile au în plan ca în decursul acestei luni deschiderea traficului pe cei 32,5 de kilometri finalizaţi. Stadiul lucrărilor a ajuns la abia 58,65% La 1 septembrie 2012, de la 34,6% cât era la 1 mai, astfel încât inaugurarea tronsonului ar putea fi amânată.

Proiectul lotului 2 dintre Nădlac şi Arad (16,6 km), al cărui constructor este Alpine Bau, a avut parte de lucrări ce au avansat destul de repede. Astfel, în această vară stadiul lucrărilor era de 49,2%. Cu toate acestea, la primul lot dintre Nădlac şi Arad, care are o lungime de 22,2 kilometri şi este contractat de Romstrade, firmă deţinută de Nelu Iordache şi Monteadriano Engenharia, stadiul fizic al lucrărilor a avansat, pe parcursul verii de la 4,5% la numai 6,1%. Totodată, oficialii Comisiei Europene (CE) au cerut de la Bruxelles, încă din luna mai, clarificări legate de acest contract.

Constructorii se plâng că finanţarea este redusă şi plăţile de la stat se fac târziu

Unii constructori acuză faptul că accesul la finanţare este tot mai greoi şi că plăţile de la stat se fac cu mari întârzieri. Mai mult, din datele emise de CNADNR, la 1 septembrie,compania nu avea făcute plăţile integral nici către constructorii care au finalizat cei 115 kilometri daţi în circulaţie în lunile de vară.

Prin urmare, FCC Construccion a încasat numai 410 milioane lei din cei 429 milioane lei pentru varianta ocolitoare a Aradului.
Şi asocierea companiilor Spedition UMB, Tehnostrade şi Carena Impresa di Construzioni nu a încasat decât un avans de 31,5 milioane lei din valoarea totală de 210 milioane lei, cu toate că lucrările sunt aproape terminate.

Într-o situaţie similară se află şi asocierea Astaldi Spa & Max Bogl România, la tronsonul de autostradă Cernavodă-Medgidia, care, în data de 20 iulie, a fost deschis traficului pe o bandă pe sens, constructorul luându-şi angajamentul să finalizeze lucrările în noiembrie anul curent, cu două luni mai devreme decât termenul prevăzut în contract. Şi în acest caz CNADNR a efectuat plăţi în valoare de aproape 105 mil. lei, la care se adaugă avansul de 74,8 milioane lei, în timp ce valoarea contractului este de 498 milioane lei fără TVA.

Cât despre contractele de pe coridorul IV, CNADNR a efectuat plăţi către constructori în medie de 26% din valoarea contractelor. Totuşi, Alpine Bau a primit mai multe fonduri, pentru lotul 2 dintre Nădlac şi Arad, la care stadiul lucrărilor este aproape de jumătate.

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Septimiu Buzaşu a declarat în anul 2020 se va putea circula pe autostrada Constanţa-Nădlac şi din 2016 pe cea dintre Nădlac şi Sibiu.

Totodată, oficialul din cadrul ministerului a precizat că bucata dintre Sibiu şi Piteşti este foarte dificilă, aici încercându-se introducerea autostrăzii în viitorul program financiar european 2014-2020.

Într-un interviu acordat publicaţiei “Capital”, fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Năzare, preciza că din anul 2016 România va putea fi traeversată pe autostradă, numai că, după instalarea Guvernului Ponta, priorităţile au fost şi schimbate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor