"Nu trebuie exploatat cu cianuri, însă zăcământul îl avem ca să-l exploatăm" - Mihai Tudose despre Roşia Montană

Roşia Montană
Roşia Montană (Sean Gallup / Getty Images)

Zăcământul de la Roşia Montană trebuie exploatat, a declarat, luni, Mihai Tudose, ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Comerţului şi Turismului, precizând însă că modul cum se face exploatarea este alt subiect.

"Poziţia mea personală este că orice exploatare, orice resursă minerală, dacă există decizia politică şi oportunitatea de a fi exploatată este în regulă, cum faci acest lucru este alt subiect. Cu ce o faci, în ce măsură o faci, cu cine o faci, în ce condiţii economice? Aceasta este adevărata discuţie. Nu am procedat foarte bine la prima încercare cu Roşia Montană întrucât am ajuns la concluzia că nu sunt bune cianurile şi nu mai trebuie exploatat zăcământul. Aşa este, nu trebuie exploatat zăcământul cu cianuri, însă zăcământul de aceea îl avem, ca să îl exploatăm", a declarat Tudose, citat de Ageprres, la audierile în comisiile de specialitate din Parlament.

Tudose a mai adăugat că pe planetă există o mulţime de tehnologii, care ar putea permite exploatarea în siguranţă a zăcământului şi s-a declarat încrezător că până la urmă se va găsi o soluţie fericită.

"Dacă nu o găsim, mai aşteptăm până se inventează", a adăugat Mihai Tudose.

Mihai Tudose, propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, a obţinut aviz favorabil cu 37 de voturi ''pentru'', din partea comisiilor reunite de specialitate din Parlament.

Reamintim că dorinţa guvernului de a aviza exploatările cu cianuri de la Roşia Montană a stârnit, în septembrie 2013, cel mai amplu val de proteste din România post-decembristă. La presiunea societăţii civile, Puterea a fost obligată să renunţe la avizarea explotărilor RMGC, eşuând şi în demersul de a adota o lege a minelor favorabilă acestui proiect.