"Nu se pune problema acum ca Lasconi să renunţe" - Fritz, despre scenariul unui prezidenţiabil independent susţinut de partidele proeuropene
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, prim-vicepreşedinte al USR, a declarat, miercuri, că nu există încă un consens în ceea ce priveşte stabilirea unui candidat independent la prezidenţialele din 2025, care să fie susţinut de toate partidele din noua coaliţie de partide proeuropene. Totodată, edilul a susţinut că Elena Lasconi nu intenţionează în acest moment să se retragă din cursa pentru Cotroceni, considerând-o drept cel mai bine clasat candidat proeuropean.
“Eu n-aş vrea să duc acum aceste negocieri la televizor. Cu toţii ne-am angajat că trebuie să existe un preşedinte proeuropean şi un premier şi un guvern proeuropean. În ce formă putem să obţinem acest rezultat? Asta exact acum este despre ce trebuie să discutăm, dar în aceste zile urgenţa este să formăm un guvern stabil care îşi asumă reforme şi problema prezidenţialelor nu este una care trebuie tranşată astăzi. Noi considerăm că Elena Lasconi este cel mai bine clasat candidat proeuropean din cursă, cel mai votat candidat proeuropean.
Faptul că nu a mai putut să concureze în turul 2 nu este vina ei, au fost anulate alegerile din alte motive şi de aceea noi considerăm că ea trebuie să fie din nou în această cursă. În acelaşi timp, e şi important să avem un preşedinte proeuropean şi bineînţeles că există o decizie a Congresului USR care o susţine pe Elena Lasconi, există un vot din 24 noiembrie în care românii au votat-o pe Elena Lasconi cu cele mai multe voturi dintre candidaţii proeuropeni şi bineînţeles că nu putem să ştergem cu buretele aceste lucruri”, a precizat Fritz, întrebat dacă, în cazul în care celelalte partide nu sunt de acord cu Lasconi, va susţine USR un candidat independent.
De asemenea, întrebat dacă Lasconi ar fi dispusă să facă un pas în spate şi să susţină un candidat independent, Fritz a afirmat:
“Elena Lasconi îşi doreşte ca această ţară să fie condusă de un preşedinte proeuropean, şi-a asumat această candidatură şi tocmai de aceea a fost validată de 1,7 milioane de români. În ce formă vom găsi un consens despre această chestiune, asta trebuie să fie rezultatul negocierilor, nu poate să fie precondiţia pentru negocieri”.
Întrebat, totuşi, dacă Lasconi se va retrage din cursa prezidenţială, primarul Timişoarei a declarat:
“Nu se pune problema acum să se renunţe, dar, încă o dată, aici nu este vorba despre Elena Lasconi, aici este vorba despre România şi despre cum ne putem asigura să avem un preşedinte proeuropean pe de-o parte, dar şi un preşedinte unde oamenii au o siguranţă că el vrea să împingă ţara spre o schimbare necesară şi nu putem să avem un preşedinte care continuă cu status quo-ul şi, tocmai de aceea, această chestiune va fi una dintre temele pe care le discutăm”.
Reamintim că PSD, PNL, USR, UDMR şi grupul parlamentar al minorităţilor naţionale au anunţat, după şedinţa de marţi, angajamentul ferm pentru formarea unei majorităţi pro-europene în Parlament, a unui guvern pro-european şi susţinerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidenţiale.
În cadrul primei întâlniri organizate în urma semnării Rezoluţiei comune de săptămâna trecută, au fost discutate câteva priorităţi esenţiale:
1. Începerea dialogului pentru formarea rapidă a unui guvern pro-european în zilele următoare, cele patru partide şi reprezentanţii Minorităţilor Naţionale vor lucra la un program comun de guvernare, bazat pe dezvoltare şi reforme şi care va avea în vedere priorităţile cetăţenilor României.
2. Creşterea ritmului actual de investiţii şi a reformelor din PNRR. Momentul actual este unul decisiv pentru România. Este nevoie de o schimbare profundă, iar partidele pro-europene îşi asumă această responsabilitate.