"Nu pleca din tenis": Discursul emoţionant al lui Djokovic pentru Rafael Nadal [video]

Rivalitatea istorică a avut ultima întâlnire în cadrul "Six Kings Slam". Odată ce meciul s-a încheiat, sârbul şi-a luat rămas bun şi i-a adresat câteva cuvinte prietenului său.
Novak Djokovic împreună cu Rafael Nadal în Riad - Regatul Arabiei Saudite. (facebook.com/photo?fbid=1093603722130741&set=pcb.1093603778797402)
Mioara Stoica
20.10.2024

Lumea tenisului este încă emoţionată de retragerea lui Rafael Nadal din circuitul profesionist ATP şi, în cadrul turneului demonstrativ numit Six Kings Slam, care a avut loc în Arabia Saudită, spaniolul a fost protagonistul unei ultime bătălii împotriva eternului său rival: Novak Djokovic. Sârbul s-a impus cu 6-2, 7-6 (5) şi a ocupat locul al treilea în turneu.

Odată ce meciul s-a încheiat, Novak i-a dedicat un discurs emoţionant lui Rafael şi i-a lansat o rugăminte specială.

"Nu părăsi tenisul, Rafa. Rămâi încă puţin. Rămâi cu noi", l-a implorat sârbul în timpul ceremoniei de premiere de după meci.

Numărul patru mondial a luat microfonul şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de spaniol, după atâţia ani de când joacă unul împotriva celuilalt:

"Am cel mai mare respect pentru tine. Eşti un atlet incredibil şi o persoană extraordinară. Rivalitatea a fost incredibilă şi foarte intensă, aşa că sper să avem ocazia să stăm pe plajă, să bem ceva şi să reflectăm asupra vieţii, să vorbim despre orice", a adăugat Djokovic, cu umorul său obişnuit.

Djokovic şi-a amintit de primele confruntări, când amândoi făceau primii paşi în tenis. "Mă întorc în timp, la primul meci pe care l-am jucat unul împotriva celuilalt, în 2005 cred că a fost. Cine ar fi crezut că vom fi aici 20 de ani mai târziu şi peste 60 de meciuri pe cele mai mari scene ale sportului".

După prima lor întâlnire în 2006, gloriile tenisului s-au duelat în total de 61 de ori, dintre care 29 de finale. Djokovic s-a impus cu 32 de victorii faţă de 29 ale lui Nadal. În plus, Novak a ridicat 16 trofee faţă de cele 13 ale lui Nadal în finalele dintre ei.

"Aş vrea să felicit echipa şi familia ta pentru cariera incredibilă a lui Rafa, succesul este şi al vostru. Ştiu câte sacrificii a depus familia ta pentru asta şi pentru viaţa de jucător profesionist de tenis. Îmi pot imagina suişurile şi coborâşurile prin care aţi trecut, aşa că meritaţi succesul la fel de mult ca şi el. Felicitări pentru o carieră incredibilă", a continuat Djokovic.

El a adăugat: "Este greu. Aş putea vorbi toată noaptea, dar nu vreau să răpesc prea mult timp. Cred că Rafa ar trebui să vorbească pentru mine, dar, din nou, a fost o onoare incredibilă, aşa cum ţi-am spus online, a fost o plăcere să împart terenul cu tine. Este un moment emoţionant, o zi plină de emoţii. Am jucat atât de multe meciuri de-a lungul anilor”.

După ce stadionul “s-a închinat” la picioarele ambilor jucători, care şi-au gravat numele în cărţile de aur ale sportului, Novak şi-a încheiat discursul pentru Nadal mulţumindu-i pentru ceea ce a făcut în circuitul ATP. "Voi încheia cu un mare mulţumesc, nu doar din partea mea, ci din partea întregii lumi a tenisului pentru tot ceea ce ai făcut. Laşi o moştenire incredibilă şi noi o preţuim foarte mult", a încheiat el.

Astfel, Djokovic şi Nadal s-au înfruntat pentru ultima oară, punând capăt unei rivalităţi istorice. În ciuda acestui fapt, a fost evident pe alocuri că mintea spaniolului este concentrată pe ultimul său turneu: Final 8 al Cupei Davis, care se va juca la Malaga între 19 şi 24 noiembrie.

După ce Djokovic şi-a primit trofeul pentru locul al treilea în competiţia în care Carlos Alcaraz şi Jannik Sinner vor juca finala, organizatorii i-au oferit spaniolului o rachetă de aur, în timp ce au proiectat un videoclip în onoarea carierei sale.

"Mulţumesc pentru tot, pentru ceea ce ai spus şi pentru rivalitatea uimitoare pe care am avut-o, pentru că m-ai ajutat să-mi depăşesc limitele în toţi aceşti ani. Îţi doresc ţie şi echipei tale toate cele bune pentru viitor. Îmi va lipsi totul. Au fost mai mult de 20 de ani de carieră în care visele mele au fost mai mult decât împlinite şi am avut parte de un mare sprijin din partea lumii tenisului. Am fost foarte norocos în tot", a declarat Nadal.

Rivalitatea dintre cei doi va rămâne gravată în eternitate şi în cărţile de aur ale istoriei tenisului, în care se adaugă Roger Federer cu care a format istoricul "Big Three" care a dominat circuitul aşa cum nu s-a mai văzut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor