Schimbare istorică în tenis: arbitrii de linie vor fi înlocuiţi cu inteligenţă artificială

Turneul istoric de tenis va adopta sistemul Hawk-Eye Live pe terenurile sale, marcând sfârşitul unei tradiţii vechi de un secol.
Logo-ul turneului de tenis Wimbledon. (Ryan Pierse / Getty Images)
Mioara Stoica
09.10.2024

Wimbledon, cel mai vechi şi mai prestigios turneu din istoria tenisului mondial, va suferi o schimbare fără precedent anul viitor, odată cu eliminarea arbitrilor de linie umani, care vor fi înlocuiţi de un sistem de inteligenţă artificială. Pentru prima dată în istoria de 147 de ani a turneului, prezenţa acestor oficiali va fi înlocuită de un sistem electronic automatizat de apel pe linie (ELC), care va fi implementat pe toate cele 18 terenuri ale turneului, inclusiv pe terenul central de la All England Club, potrivit ziarului britanic The Times.

Măsura marchează sfârşitul unei ere în care arbitrii de linie, îmbrăcaţi în iconicul costum tradiţional, făceau parte din peisajul turneelor obişnuite. Decizia de a adopta sistemul Hawk-Eye Live, care a fost deja implementat cu succes la alte evenimente din circuitul profesionist, reprezintă un progres tehnologic menit să sporească precizia arbitrajului meciurilor.

În timpul pandemiei COVID-19, sistemul a fost utilizat pentru prima dată la un turneu de Grand Şlam - US Open 2020 -, iar de atunci, utilizarea lui s-a extins la competiţii din întreaga lume. ATP, organismul ce conduce circuitul masculin de tenis, a decis să implementeze sistemul la toate evenimentele regulate începând cu anul viitor.

În ciuda tradiţiei acestui eveniment, care a fost introdus pentru prima dată în 1877, organizatorii Wimbledon au ajuns în cele din urmă la concluzia că standardul ridicat al turneului ar putea fi compromis prin continuarea utilizării arbitrilor de linie umani.

Sistemul ELC este considerat un instrument de arbitraj mai precis, fiind o extensie a sistemului de provocare Hawk-Eye care a fost introdus la popularul Grand Şlam pe iarbă în 2007. Anterior, jucătorii puteau solicita revizuirea electronică a deciziilor complexe, însă, începând de anul viitor, astfel de contestaţii vor fi înlocuite de apeluri automate imediat după ce mingea este lovită.

Introducerea ELC la Wimbledon reprezintă, de asemenea, o schimbare semnificativă pentru arbitrii de linie, care consideră turneul drept un punct culminant al carierei lor. La Wimbledon erau necesari aproximativ 300 de judecători pentru a acoperi peste 650 de meciuri în două săptămâni, însă reducerea acestor roluri a generat îngrijorări cu privire la viitorul arbitrajului în Regatul Unit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor