Rafa Nadal îşi anunţă retragerea: "Mi-a luat mult timp să iau această decizie"

Jucătorul spaniol de tenis Rafael Nadal. (Rafa Nadal/facebook)
Mioara Stoica
10.10.2024

"Bună ziua tuturor. Sunt aici pentru a vă spune că mă retrag din tenisul profesionist".

Aşa a început Rafael Nadal un videoclip de peste patru minute, publicat joi dimineaţă, 10 octombrie, în care şi-a anunţat retragerea din tenisul profesionist. A confirmat că se retrage la vârsta de 38 de ani şi că va juca ultimul său turneu în finala Cupei Davis, care va avea loc la Malaga începând cu 19 noiembrie.

"Realitatea este că au fost câţiva ani dificili, mai ales aceşti ultimi doi", a explicat Nadal. "Nu cred că am fost capabil să joc fără limitări. Este o decizie care este evident dificilă, care mi-a luat timp să o iau, dar în această viaţă totul are un început şi un sfârşit", a adăugat el. "Cred că este momentul potrivit pentru a pune capăt unei cariere lungi şi mult mai de succes decât mi-aş fi putut imagina vreodată, dar sunt foarte încântat că ultimul meu turneu va fi finala Cupei Davis şi că îmi voi reprezenta ţara. Cred că este o închidere a cercului, deoarece una dintre primele mele mari bucurii ca jucător profesionist de tenis a fost finala de la Sevilla din 2004".

Până la finala Cupei Davis de la Malaga, Nadal va pleca cu 22 de titluri de Grand Slam, care se alătură unui total de 92 de titluri câştigate în cei peste 20 de ani de carieră profesionistă. Pe lângă cele două medalii olimpice de aur (atât la simplu, cât şi la dublu), spaniolul are cinci trofee de Cupa Davis, care ar putea ajunge la şase dacă Spania va câştiga competiţia şi în acest an, informează ATP Tour.

"Mă simt super norocos pentru toate lucrurile pe care le-am putut experimenta şi vreau să mulţumesc întregii industrii a tenisului", a continuat Nadal. "Coechipierilor mei de atâţia ani, în special marilor mei rivali. Am petrecut atât de multe ore cu ei şi am trăit multe dintre momentele pe care mi le voi aminti pentru tot restul vieţii", a continuat el.

"Să vorbesc despre echipa mea este un pic mai dificil pentru mine. La sfârşitul zilei, echipa mea a fost o parte foarte importantă din viaţa mea. Ei nu sunt muncitori, sunt prieteni şi au fost alături de mine în toate momentele în care am avut cu adevărat nevoie de ei - momente foarte rele, momente foarte bune, momente în care au trebuit să mă preseze, momente în care au trebuit să mă consoleze. Am trăit atât de mult împreună încât este greu de explicat".

Pe lângă afirmaţiile despre echipa sa, spaniolul a exprimat cuvinte speciale la adresa familei sale în videoclipul în care şi-a anunţat retragerea.

"Mama mea, cred că ea a făcut toate sacrificiile pe care a trebuit să le facă pentru ca noi să avem întotdeauna totul", a spus el. Soţia mea, Mery. Am fost împreună timp de 19 ani. Îţi mulţumesc pentru tot ceea ce ai făcut, cred că ai fost tovarăşa mea perfectă de călătorie în toţi aceşti ani de carieră. Să vin acasă şi să văd în fiecare zi cum creşte fiul meu a fost o forţă care m-a ţinut cu adevărat în viaţă şi cu energia de a continua", a spus el. "Sora mea. Cred că am avut întotdeauna o relaţie extraordinară. Unchiul meu, care este motivul pentru care am început să joc tenis. Cred că datorită lui am reuşit să depăşesc multe situaţii care au fost dificile în cariera mea sportivă. Şi tatăl meu, care cred că a fost o sursă de inspiraţie pentru mine în toate sensurile. El a fost un exemplu de efort şi de autodepăşire. Îi mulţumesc tatălui meu, într-un mod foarte special".

"Şi nu în ultimul rând, vouă, fanilor. Nu vă pot mulţumi îndeajuns pentru ceea ce m-aţi făcut să simt. Mi-aţi dat energia de care aveam nevoie în fiecare moment. Tot ce am trăit a fost un vis devenit realitate. Plec cu liniştea sufletească absolută de a fi dat tot ce am avut mai bun, de a fi făcut un efort în toate felurile. Nu pot decât să închei prin a le mulţumi tuturor şi să ne vedem în curând".

Finala Cupei Davis va avea loc la Malaga între 19 şi 24 noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor