Noul şef al NATO vizitează Ucraina, în prima sa deplasare de la preluarea mandatului
Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a vizitat joi Ucraina în prima sa călătorie oficială de la preluarea mandatului şi a promis sprijinul continuu al alianţei pentru Kiev în războiul său cu Rusia, transmite AP News.
Rutte s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în timp ce sirenele de raid aerian sunau de două ori în capitala ucraineană.
Noul şef al NATO a promis marţi, la preluarea funcţiei, că va contribui la consolidarea sprijinului occidental pentru Ucraina, care luptă împotriva invaziei pe scară largă lansate de Rusia în februarie 2022. În cea mai mare parte a acestui an, Ucraina a fost în defensivă din cauza unei presiuni neîncetate a armatei ruse în regiunile estice ale ţării.
Rutte şi-a exprimat încrederea că poate lucra cu oricine va fi ales preşedinte al Statelor Unite, cel mai puternic membru al alianţei, în noiembrie. Acesta ar putea fi un moment-cheie pentru eforturile Ucrainei de a-şi asigura continuarea sprijinului occidental.
Zelenski a declarat că a discutat cu Rutte elemente ale aşa-numitului plan de victorie al Ucrainei, înainte de reuniunea NATO de la baza aeriană Ramstein din Germania de săptămâna viitoare unde se vor întâlni liderii apărării din cele peste 50 de naţiuni partenere pentru a coordona ajutorul armelor pentru război.
Cei doi au discutat, de asemenea, despre situaţia de pe câmpul de luptă şi despre nevoile specifice ale unităţilor militare ucrainene. Zelenski a reiterat faptul că Ucraina are nevoie de mai mult armament, inclusiv de arme cu rază lungă de acţiune, pe care le-a solicitat de mult timp.
Întrebat dacă războiul din Orientul Mijlociu va afecta calendarul pe care îl prevăzuse pentru planul de victorie, Zelenski a menţionat că SUA şi Marea Britanie susţin că Iranul a furnizat Rusiei rachete şi drone pentru a fi utilizate împotriva Ucrainei.
De asemenea, el a făcut apel la ţările occidentale să elimine restricţiile privind utilizarea de către Ucraina a armelor cu rază lungă de acţiune furnizate de Occident pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.
„Desigur, ne dorim ca Ucraina să nu fie uitată. Dar cea mai bună modalitate de a nu uita de Ucraina este să furnizăm armele adecvate şi permisiunile necesare. Şi pentru a ajuta la doborârea [...] aceloraşi rachete sau drone iraniene, la fel cum sunt doborâte deasupra Israelului, pentru a le doborî în acelaşi mod deasupra Ucrainei”, a declarat Zelenski.
Rutte a reiterat sprijinul neclintit al Alianţei pentru Ucraina, insistând că „Ucraina este mai aproape de NATO ca niciodată”.
El a declarat că recentele măsuri luate de NATO „construiesc o punte către aderarea la NATO” pentru Ucraina, inclusiv asistenţă financiară în valoare de 40 de miliarde de euro, acorduri bilaterale de securitate între aliaţi şi formarea unui nou comandament NATO pentru coordonarea asistenţei şi a formării.
Rutte a ajuns după ce o bombă planantă rusească a lovit un bloc de apartamente cu cinci etaje în Harkiv, al doilea oraş ca mărime din Ucraina, rănind cel puţin 12 persoane, inclusiv o fetiţă de 3 ani, au declarat joi oficialii locali.
Oraşul Harkiv, situat la aproximativ 30 de kilometri de graniţa cu Rusia, a fost o ţintă frecventă a atacurilor aeriene de-a lungul războiului împotriva Rusiei, care se află acum în cel de-al treilea an al său.
Din ce în ce mai frecvente în timpul războiului, bombele planante au terorizat civilii şi au lovit apărarea de linia întâi a armatei ucrainene. Ţara nu dispune de nicio contramăsură eficientă pentru bombele planante, care sunt lansate de avioane ruseşti. Acestea au fost o armă-cheie în capturarea de către Rusia a oraşului Vuhledar, important din punct de vedere tactic, miercuri, în timp ce forţele ruse distrug regiunea Doneţk din est şi forţează trupele ucrainene obosite să se retragă din oraşele şi satele distruse.
Zelenski, în cadrul unei conferinţe de presă cu Rutte, a declarat că a fost corect ca Ucraina să îşi retragă forţele din Vuhledar, astfel încât acestea să poată trăi pentru a lupta în altă zi. Anterior, el a declarat că ultimul atac din Harkiv a evidenţiat nevoia urgentă de sprijin sporit din partea aliaţilor occidentali ai Ucrainei.
Zelenski a purtat recent discuţii cu oficiali americani în încercarea de a asigura un sprijin militar occidental suplimentar.
Rusia are iniţiativa pe câmpul de luptă de la sfârşitul anului trecut, când o contraofensivă ucraineană a eşuat. Ucraina se confruntă cu o problemă critică de forţă de muncă pe linia frontului şi se străduieşte să ţină piept atacurilor dure ale Rusiei.
Deşi câştigurile Rusiei pe câmpul de luptă au fost graduale, mişcarea sa constantă înainte se acumulează în timp ce ucrainenii sunt împinşi înapoi şi cedează teren.
Ambele părţi au continuat atacurile aeriene transfrontaliere regulate, de obicei noaptea.