Noul Raportor Special ONU asupra Religiei critica regimul chinez

New York - In prima sa declaratie la Comitetul Social, Umanitar si Cultural al Adunarii Generale a ONU, recent numitul Raportor Special asupra libertatii religiei si credintei, Heiner Bielefeldt, a demonstrat cu curaj ca nu va ignora China, care este membru permanent al Consiliului de Securitate si un cronic violator al libertatii religioase.
Raportorul special privind libertatea de religie sau convingeri, Heiner Bielefeldt (prin bunavointa Naţiunilor Unite OHCHR)
Jan Jekielek
26.10.2010

New York - In prima sa declaratie la Comitetul Social, Umanitar si Cultural al Adunarii Generale a ONU, recent numitul Raportor Special asupra libertatii religiei si credintei, Heiner Bielefeldt, a demonstrat cu curaj ca nu va ignora China, care este membru permanent al Consiliului de Securitate si un cronic violator al libertatii religioase.

Bielefeldt a vorbit la Adunarea Generala din New York joi, 21 oct. Un citat al ONU tradus din franceza, el este mentionat ca spunand ca membrii unor religii sau sisteme de credinta din unele tari sunt recunoscuti numai in baza unei "liste stricte de religii", lasand aderentii altor religii sau sisteme de credinta "sa infrunte probleme".

"Micile comunitati cum ar fi Martorii lui Iehova, Baha'i, Ahmadi, Falun Gong si altii sunt uneori stigmatizati ca "secta" si sunt confruntati frecvent cu prejudecati care pot escalada in teorii de conspiratie", a spus el.

In timp ce predecesorul lui Bielefeldt, Asma Jasangir a identificat persecutia dusa de regimul chinez impotriva Falun Gong ca fiind una dusa impotriva unei religii sau credinte, este pentru prima data cand conceptul este adus la Adunarea Generala, prin declaratia lui Bielefeldt.

Acest lucru nu a trecut neauzit de delegatia chineza, care a emis un raspuns puternic.

Reprezentantul regimului chinez a declarat ca statul chinez identifica Falun Gong ca o "secta" si este justificat in a suprima si "a eradica" grupul, relateaza Reuters.

Reprezentantul chinez a repetat mecanic cuvinte neschimbate din 1999, de cand regimul chinez a lansat persecutia impotriva Falun Gong - o practica chineza straveche de meditatie care a fost popularizata in anii 1990 si care a atras intre 70-100 de milioane de practicanti pana in 1999, conform estimarilor de stat. O analiza comuna este ca atunci cand numarul practicantilor Falun Gong a depasit pe cel al membrilor Partidului Comunist Chinez (PCC), dictatorul de atunci Jiang Zemin s-a simtit amenintat de numarul urias al practicantilor.

Intr-o incercare de a justifica persecutia indreptata impotriva acestei practici populare, conform unui raport din Washington Post din 9 noiembrie 1999, in luna octombrie a acelui an Jiang "a ordonat ca Falun Gong sa fie etichetat "secta", iar apoi a cerut sa fie facuta o lege care sa interzica sectele". Cu asta, a inceput propaganda standard a PCC prin care acesta numeste Falun Gong drept "secta malefica".

Ordinul lui Jiang reprezinta exact tipul de abuz de care vorbea Raportorul Special Bielefeldt in declaratia sa.

"Aplaudam raportorul special pentru evidentierea folosirii gresite a termenului de "secta" si a altor termeni pe care Partidul Comunist Chinez ii foloseste in mod special pentru a-i dezumaniza pe practicantii Falun Gong", a spus Levi Browde, Director Executiv la Falun Dafa Information Center (FDI).

"Ei [PCC] au pus aceasta eticheta, iar apoi au inceput sa spuna ca este corect sa "eradicheze" Falun Gong, reiterand in esenta intentia criminala din spatele unei campanii vechi de 11 ani care a implicat rapiri sistematice si tortura a milioane de oameni nevinovati", a continuat Browde.

Semnificatia declaratiei lui Bielefeldt

Un Raportor Special al ONU trebuie sa considere situatia drepturilor omului din intreaga lume, si are la dispozitie doar 15 minute pe an sa se adreseze Adunarii Generale. Faptul ca a mentionat in mod direct Falun Gong, printre altele, trimite un mesaj puternic lumii ca el vede situatia drept una grava.

Raportorii Speciali functioneaza ca si constiinta a ONU, iar declaratiile lor sunt considerate ca avand cea mai mare credibilitate, conform Shizhong Chen, presedinte al Falun Gong Human Rights Group.

"Daca intrebi activisti de drepturile omului sau congresmeni, toti recunosc autoritatea declaratiilor Raportorilor Speciali. Cand un Raportor Special alege o chestiune pentru a o descrie in Adunarea Generala a ONU, acesta este probabil modul cel mai puternic de a-l aduce in discutie. Toti liderii de stat pot sa inteleaga asta; din perspectiva politicii internationale, este foarte, foarte semnificativ", a spus el.

Falun Gong este practicat in peste 100 de tari din intreaga lume, conform website-ului FalunDafa.org, dar China este unica tara in care acesta este persecutat. Ridicarea problemei persecutiei Falun Gong a avut semnificatia evidentierii Chinei in fata Adunarii Generale.

Bielefeldt trebuie ca stia ca va provoca o reactie puternica din partea delegatiei chineze.

Mai mult, ridicand chestiunea Falun Gong in contextul libertatii religiei si credintei si in acelasi timp respingand termenului de "secta", el a negat explicatia cheie a regimului chinez care este folosita de ani de zile pentru a justifica "suprimarea severa" si "eradicarea" (in cuvintele delegatului chinez, cum au fost raportate de Reuters) a Falun Gong.

Semnificatia comentariilor lui Bielefeldt s-ar fi pierdut pentru cineva care ar citi sumarul de 9500 de cuvinte in limba engleza al sesiunii ONU. Printre alte diferente, versiunea in engleza omite numele de Falun Gong, in timp ce versiunea in franceza, citata la inceputul acestui articol, il include.

Raportorii Speciali ONU au angajat regimul chinez la discutii despre persecutia Falun Gong, inca de la inceputurile ei, in 1999. In octombrie 2004, sapte Raportori Speciali au scris o scrisoare comuna catre regimul chinez, exprimandu-si ingrijorarea lor privind o lista intreaga de abuzuri asupra drepturilor omului, comise impotriva Falun Gong.

FDI noteaza in raportul sau din 2010, ca tortura practicantilor Falun Gong de catre statul chinez ramane larg raspandita. Uciderea practicantilor Falun Gong pentru organele lor a fost documentata in cartea Recoltare Sangeroasa, din 2009, scrisa de nominalizatii la Premiul Nobel pentru Pace, David Kilgour si David Matas. In martie 2006, Raportorul Special ONU asupra torturii, Manfred Novak, a raportat ca practicantii Falun Gong sunt victimele a 66% din cazurile de tortura din China. In raportul sau anual, din 2004, asupra libertatii religiei si credintei, Asma Jahangir a scris despre persecutia asupra Falun Gong: "cruzimea si brutalitatea acestor acte de tortura depasesc imaginatia".

Jan Jekielek a lucrat cu Falun Gong Human Rights Watch Group la Comisia Drepturilor Omului din Geneva in 2005. El a reprezentat Societatea Internationala pentru Drepturile Omului in Polonia in 2007-2008, raportand in acelasi timp probleme de drepturile omului. El este acum editor sef al website-ului The Epoch Times.

La acest raport a contribuit si Cindy Drukier.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor