Noul proiect de lege privind remunerarea medicilor din sistem
Dacă bugetul nu permite măriri spectaculoase de salarii pentru medici, astfel încât aceştia să nu mai plece cu miile în străinătate pentru a putea trai decent din munca lor, Ministerul Sănătăţii caută soluţii alternative pentru a le oferi acestora "posibilitatea să realizeze venituri suplimentare în condiţii optime de timp şi de confort."
După săptămâni de consultări între minister şi medici, manageri de spitale, reprezentaţi ai pacienţilor, societăţii civile etc., ministerul sănătăţii va lansa în dezbatere publică, de săptămâna viitoare, cele mai importante proiecte de acte normative care vizează reforma în Sănătate, respectiv proiectul de lege privind salarizarea personalului medical, proiectul de modificare a statutului spitalelor, proiectul de lege privind răspunderea civilă (malpraxis) şi principiile pe care se va baza pachetul de servicii medicale de bază. Proiectele vor fi postate în dezbatere publică, pe pagina de web www.ms.ro, secţiunea transparenţă decizională şi sunt prevăzute a intra în vigoare începând cu anul viitor.
Dealtfel, din data de 31 iulie, pe site-ul Ministerului Sănătăţii au fost deja postate informaţii despre proiectele antemenţionate şi liniile călăuzitoare ale noii politicii de re-însănătoşire a sistemului de sănătate românesc.
Iar focusul cade pe "singurii care aduc venituri în sistemul spitalelor româneşti", respectiv medicii, şi măsurile ce trebuiesc asigurate pentru curma exodul personalului medical sub-salarizat de la buget.
Proiectul de lege privind salarizarea cadrelor medical
Ministrul Nicolaescu lansează o idee nouă pentru România, dar larg practicată în multe ţări din Uniunea Europeană şi anume, ca din anul 2014, medicilor să li se permită să ofere asistenţă medicală în regim privat, în spitalele de stat, după programul de şapte ore, obligatoriu pentru cadrele medicale.
„În prezent există o grilă de salarizare bugetară în care este inclusă şi prestaţia medicului, grilă anacronică şi complet nemulţumitoare.", a afirmat ministrul. "În proiectul pilot al legii, vom scoate medicul din statutul bugetar şi îi vom oferi mai multe variante de lucru. Dacă optează să rămână în unitatea sanitară de stat şi să muncească normă întrega, atunci va avea posibilitatea, după orele de program, să realizeze consultaţii private în paturi private sau într-o cotă parte privată dintr-o secţie a spitalului public. În acest fel, medicul va avea posibilitatea să realizeze venituri suplimentare în condiţii optime de timp şi confort”, a mai spus ministrul Eugen Nicolaescu.
Conform proiectului de act normativ, cetăţenii vor putea achita serviciile private ale medicilor din asigurările private încheiate sau plătind tarifele stabilite prin normele la lege.