Nouă ţări din zona euro au fost retrogradate de S&P
Agenţia Standard and Poor's a coborât, vineri, ratingul a nouă ţări din zona euro, între care Franţa, decizie ce a fost criticată de oficialii europeni, relatează BBC.
Ratingurile Italiei, Spaniei, Ciprului şi Portugaliei au fost coborâte cu două trepte, în cazul Portugaliei ajungând la "junk" - nerecomandat investitorilor.
Germania şi Olanda şi-au văzut ratingul triplu AAA menţinut şi se bucură de o perspectivă stabilă. La fel şi Luxemburg şi Finlanda.
Franţa, în schimb, la fel ca şi Austria, are ratingul maxim coborât cu o treaptă, la AA+. Retrogradarea Franţei este o veste cât se poate de proastă pentru preşedintele Nicolas Sarkozy, intervenind cu doar 100 zile înainte de alegerile prezidenţiale.
Alte ţări retrogradate sunt Malta, de la A la A-, Slovacia şi Slovenia.
S&P şi-a motivat scăderea ratingurilor prin eşecul liderilor din zona euro de a gestiona criza şi chiar de a-i identifica în mod corect cauzele.
Zvonurile despre intenţiile S&P au determinat deja în cursul zilei de vineri căderea principalelor burse din Europa şi SUA.
Ratingul Austriei a fost retrogradat din cauza exporturilor masive pe care le are către Italia, precum şi pierderilor cu care se confruntă băncile din cauza subsidiarelor din Ungaria.
Italia - aflată în epicentrul crizei - a fost retrogradată cu două trepte, ajungând de la A la BBB+.
Spania a scăzut tot cu două trepte, de la AA- la A, la fel şi Portugalia, care de la BBB- a ajuns la BB sau categoria "junk", indicând un nivel ridicat de risc pentru creditori.
Aceste scăderi de rating vor creşte dependenţa marilor bănci de finanţarea de la Banca Centrală Europeană, ceea ce este o veste neplăcută pentru perspectiva unei revigorări economice.
În afară de Germania şi de Slovacia - care are un rating mai mic - toate celelalte ţări au primit "perspectivă negativă", ceea ce înseamnă că sunt 30% şanse pentru a fi şi mai mult retrogradate.
Criza din Europa este cauzată în măsură mai mare de deficitele comerciale şi de o pierdere a competitivităţii din partea economiilor "periferice" ale eurozonei, cum ar fi Spania şi Italia, decât de un exces al împrumuturilor la care recug guvernele, spune S&P.
Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a declarat că regretă "decizia inconsistentă a S&P... venită într-un moment în care zona euro ia decizii decisive pe toate fronturile răspunsului la criză".