Nouă răniţi într-un atac cu bombă asupra echipei de securitate a preşedintelui filipinez

Echipa de securitate a preşedintelui filipinez a fost ţinta unui atac cu bombă în oraşul Marawi, unde Duterte va efectua miercuri o vizită.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte.
Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte. (Captură Foto)

Nouă membri ai echipei de securitate a preşedintelui filipinez Rodrigo Duterte au fost răniţi după ce convoiul lor a fost atacat marţi cu ajutorul unui dispozitiv explozibil.

O persoană se află în stare critică după explozia din Marawi, pe insula sudică Mindanao. Preşedintele Duterte nu se afla în convoi.

“Îi asigurăm pe bărbaţii şi femeile curajoase care îşi pun viaţa în pericol în timpul serviciului pentru ţară că preşedintele lor nu îi va abandona niciodată când vor avea nevoie de ceva”, a declarat pentru CNN purtătorul de cuvânt al lui Duterte, Martin Andanar.

Echipa a făcut parte dintr-un convoi de 50 de persoane însărcinat cu pregătirea unei vizite în Marawi pe care Duterte a planificat-o pentru miercuri, a declarat colonelul Gene Ponio pentru CNN.

În ciuda atacului, vizita lui Duterte se va desfăşura conform programului, a declarat Andanar pentru CNN.

Ponio a precizat că incidentul ar putea fi o tactică diversionistă a grupului militant islamist Maute, care îşi are baza în Mindanao şi care se confruntă în prezent cu o ofensivă militară.

Grupul islamist a fost suspectat de organizarea unui atac cu bombă în oraşul natal al preşedintelui Duterte, Davao, în luna septembrie, când au murit 14 persoane.

La începutul acestei săptămâni, un dispozitiv explozibil improvizat a fost descoperit în apropierea ambasadei SUA din Manila. Poliţia a declarat că dispozitivul folosit recent a avut acelaşi design ca cel folosit în atacul din Davao.

Terorismul a fost o problemă permanentă în sudul Filipinelor, unde îşi au baza Maute şi grupul militant Abu Sayyaf.

În plus, există temeri că grupul jihadist Statul Islamic şi-ar putea extinde influenţa în regiune, care a fost identificată de liderii grupului ca un potenţial wilayat, sau provincie, a acestuia.

Filipine este singurul loc din Asia de Sud-Est unde grupurile asociate cu Statul Islamic au un oarecare control asupra unei zone din teritoriul ţării, conform lui Sidney Jones, director al Institutului pentru Politică şi Analizarea Conflictelor, cu sediul în Jakarta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe