"Noua modă - Cocaina Roz". Expert: E o ruletă rusească - tragi, dai şi o groază de bani şi nu ştii dacă mai trăieşti sau nu!

(PATRICE COPPEE / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
17.10.2024

Noua modă a drogurilor, cocaina roz cu aromă de căpşuni, atrage atenţia autorităţilor şi face ravagii printre consumatori. Deşi pare inofensivă, în realitate este un cocktail periculos de substanţe chimice puternice, inclusiv cocaină, ketamină şi MDMA.

Cu un preţ exorbitant, acest drog nu este doar atractiv pentru cei care abia încep să consume, dar şi extrem de riscant, provocând şocuri în organism care pot duce la leşin sau chiar moarte.

Jurnalista Ioana Constantin a vorbit despre acest subiect, în emisiunea "Politica zilei", cu expertul antidrog Cătălin Ţone.

Jurnalistă: Acum, noua modă, cocaina roz, drogul cu aromă de căpşuni. Ce e cu acest drog, care de fapt nu e cocaină, am înţeles, până la urmă, că sunt droguri sintetice periculoase?

Cătălin Ţone: Aşa este. Este o capcană, practic este un cocktail de droguri. Are în componenţă şi cocaină, sau cocaina este de bază, dar se mai amestecă şi cu ketamină, MDMA, 2CB, DOET. Sunt substanţe chimice foarte puternice, şi pentru a fi atractivă se adaugă coloranţi alimentari şi aromă de căpşuni, şi nu numai. Practic, un gram din acest tip de drog costă undeva între 400 şi 500 de euro.

E foarte scump, pentru că drogurile sintetice, 2CB şi DOET, costă mai mult. Şi vorbim despre un cocktail format majoritar din droguri stimulante ale sistemului nervos central. Cocaina fiind cel mai puternic stimulent, iar ketamină este un depresant al sistemului nervos central.

Practic, aici este pericolul, pentru că se creează un şoc în organism plus-minus, şi persoana respectivă poate să leşine, poate să aibă probleme de respiraţie, se încetineşte ritmul respirator. Ştim, ketamina este un medicament de uz veterinar, un anestezic care se deturnează din circuitul legal.

Aşa cum spunem de fiecare dată când vorbim despre cocktailurile din ziua de astăzi, este o ruletă rusească. Practic, tragi, dai şi o groază de bani şi nu ştii dacă mai trăieşti sau nu!

Dar e la modă şi este foarte atractivă pentru cei care debutează în consumul de droguri, pentru că se recomandă ca fiind ceva fructat, dulce şi bun. Dar, în esenţă, este o combinaţie de substanţe foarte periculoasă!

Jurnalistă: Ce percheziţii mai sunt prin ţară, domnule Ţone, că tot vin din oră în oră, pe flux, cu tot felul de dealeri, traficanţi, consumatori în toată ţara?

Cătălin Ţone: A fost o nouă „Ziua Z”, aşa cum se obişnuieşte la Poliţia Naţională, mă rog, la structurile de combatere a crimei organizate. Au fost mai puţin de 130 de percheziţii, două sute de mandate de aducere, pe aproape toate liniile de muncă dosare care sunt spre finalizare. Nu au legătură între ele, marea majoritate sunt pe droguri.

Ca de obicei, tot antidrogul ţine fruntea şi steagul sus în combaterea crimei organizate în România. Dar cât se poate, pentru că vedem, fenomenul este unul de mare amploare. Şi sunt cazuri inedite, să ştiţi, şi în orele care vor urma vor fi discutate în spaţiul public, cu siguranţă.

V-aş da doar trei exemple. Avem un bătrân de 62 de ani care vindea etnobotanice la Techirghiol, dacă asta o mai credeaţi, avem de asemenea doi bătrâni din Ţăndărei, de 62 de ani, traficanţi de droguri, vindeau cocaină. Şi, de asemenea, avem un poliţist care, în acest moment, este reţinut în Giurgiu. Este acuzat de trafic şi de consum propriu de droguri.

Se va comunica cu siguranţă toate aceste detalii de către DIICOT. Şi mai sunt acţiuni şi la Buzău, şi la Vâlcea, şi la Maramureş, şi la Cluj. Deci, practic, sunt multe acţiuni care au fost concertate şi finalizate într-o singură zi. Acest mecanism are darul de a intimida, sau de a da un semn de putere din partea autorităţii.

Este foarte bine. Mi-aş dori ca aceste acţiuni să fie mai dese şi mi-aş dori ca, în momentul în care se analizează şi se constată faptul că finalizarea împreună are o doză de risc, atunci să se evite cel puţin aceste acţiuni.

Jurnalistă: Poliţistul acesta făcea şi trafic de droguri? Despre care vorbiţi?

Cătălin Ţone: Aşa este! Acuzaţiile sunt şi pentru trafic de droguri. S-a găsit o cantitate de droguri la el acasă. Sunt detalii suplimentare.

DIICOT, structura centrală, secţia de combatere a traficului de droguri, anchetează acest caz împreună cu poliţiştii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti. Nu este singurul! Aş face un scurt remember. Am avut la Braşov un poliţist implicat. Am avut la Târgu Mureş, în ultimele luni, un alt caz la Târgu Mureş, doamna judecător de la Suceava, fost procuror la Covasna şi altele şi exemplele pot continua, cu siguranţă!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor