Noua Lege a sănătăţii: Patru tipuri de pachete de servicii medicale

.
. (Joe Raedle/Getty Images)

În afară de cele două tipuri de pachete de servicii prevăzute în proiectul de Lege a sănătăţii, cel de bază şi de servicii sociale, ar mai putea fi introduse încă două.

"Avem pachetul de bază, care este pentru toate persoanele asigurate. Pachetul de servicii sociale care ar trebui să acopere pentru persoanele vulnerabile. (...) Deci avem două pachete de bază. Aceasta este propunerea. Restul se referă la situaţii particulare care trebuie discutate cu Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe. (...) Alte două propuneri sunt la nivel de discuţie. Un pachet special de servicii care presupune costuri foarte mari în cheltuieli şi un număr redus de persoane, pentru care se propune constituirea unui fond special. Este deocamdată discutat, prezintă dificultăţi de punere în practică", a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.

Pachetul de bază se va putea acorda numai asiguraţilor şi cuprinde servicii de sănătate curative, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut şi impact major asupra stării de sănătate a asiguraţilor, servicii de recuperare medicală, paliative, medicamente, dispozitive medicale şi alte mijloace terapeutice, inclusiv cele specifice bolilor netransmisibile cu risc crescut şi impact major asupra stării de sănătate a asiguraţilor, cât şi servicii de informatică medicală şi telemedicină.

În noua Lege a sănătăţii nu se va stabili în detaliu din ce va fi compus fiecare pachet de servicii medicale, ci se vor da informaţii generale, urmând ca detaliile să fie prezentate în acordul-cadru şi în normele de aplicare.

Cei care muncesc la negru, buni de plată

Pachetul minim de servicii se va aplica persoanelor care vin la secţiile de urgenţă. Ele vor fi tratate chiar dacă nu sunt asigurate, însă dacă se va descoperi că muncesc la negru şi nu s-au asigurat din rea-voinţă, vor trebui recuperate costurile.

Persoanele în vârstă sau cu venituri foarte mici vor avea la dispoziţie un pachet social de servicii de sănătate.

Ministrul Sănătăţii a mai declarat că în România se plăteşte cea mai scăzută contribuţie la sănătate ca pondere din Europa. "Avem cel mai mic PIB şi cel mai mic buget şi dacă toate sunt mici, nu avem cum să avem performanţă. Cineva mi-a zis ca nu am curaj să-mi asum răspunderea. Decizia că susţinem pachetul sau creştem contribuţiile nu pot aparţine ministrului, ci Guvernului. Dificultatea de a lua o decizie este extrem de mare. Eu trebuie să prezint toate variantele cu avantaje şi dezavantaje", a precizat Vasile Cepoi.

Proiectul Legii sănătăţii va fi pus în dezbatere publică la sfârşitul acestei săptămâni, iar propunerile din partea celor interesaţi se pot face până la finalul lunii august.