Federaţia Sanitas a finalizat primul din cele cinci proiecte cu finanţare europeană

Epoch Times România
29.06.2012

Federaţia sindicală "Sanitas" din sănătate şi asistenţă socială a finalizat primul dintre cele cinci proiecte cu finanţare europeană pe care le implementează, a declarat vineri, secretarul general al organizaţiei, Claudia Petcu.

"Proiectul finalizat a fost implementat de "Sanitas" în parteneriat cu Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România şi a vizat promovarea principiului egalităţii de şanse şi de gen în societatea românească, încurajarea egalităţii de şanse pe piaţa muncii pentru femei, lupta împotriva discriminării şi a violenţei în familie, promovarea drepturilor civile", a precizat secretarul general al "Sanitas".

Potrivit managerului de proiect, Răzvan Daraban, valoarea totală eligibilă a proiectului strategic este de peste 7,65 milioane lei, contribuţia publică naţională de 841.886 lei, iar valoarea nerambursabilă, asigurată de fondurile structurale europene în cadrul POSDRU, este de peste 6,66 milioane lei.

"Apreciez că aproximativ 60% din banii care se cheltuie în cadrul proiectelor cofinanţate de Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial "Dezvoltarea Resurselor Umane" (POSDRU), reprezintă beneficii financiare pentru stat - sume care se întorc la bugetul de stat, prin taxe impozite, taxe pe care le plătesc furnizorii în cadrul procedurilor de achiziţie. Operatorii privaţi, angajaţii echipelor de proiect, grupul-ţintă, toţi au de câştigat. Statul ajută şi se ajută prin implementarea proiectelor europene", a afirmat Răzvan Daraban.

În continuare, secretarul general al "Sanitas" s-a referit la unul dintre obiectivele proiectului, calificarea-recalificarea a 1.000 de femei în meserii căutate pe piaţa muncii.

"Este vorba despre persoane vulnerabile pe piaţa muncii, femei în vârstă de peste 45 de ani, care au avut posibilitatea să urmeze cursuri de pregătire în specialităţile baby-sitter, îngrijire bătrâni la domiciliu şi îngrijire bolnavi la domiciliu. Finalizate printr-o diplomă recunoscută pe plan naţional şi european, cursurile cu 360 ore pentru nivelul unu şi 720 ore pentru nivelul doi (o treime de teorie şi două treimi de practică) le-au oferit participantelor o nouă şansă de a-şi găsi un job secundar sau chiar unul principal, dat fiind că unele erau şomere. Mai mult decât atât, absolvente ale acestor cursuri de calificare şi-au găsit un loc de muncă în Uniunea Europeană, în asistenţă socială, în baza diplomelor primite", a spus Claudia Petcu.

Aceasta a adăugat că, prin campaniile naţionale privind promovarea stilului de viaţă sănătos, egalitatea de şanse şi combaterea discriminării şi a violenţei în familie, peste 100.000 de femei au fost informate.

"Marele câştig al acestui proiect este că am ajuns la foarte, foarte multe femei din toată ţara cu informaţii foarte utile pentru ele", a subliniat secretarul general al "Sanitas".

La rândul său, Răzvan Daraban a arătat că toţi indicatorii din proiect au fost îndepliniţi şi depăşiţi: participare la cursuri (+2,4%), ponderea femeilor de peste 45 ani (+13,1%), promovabilitate (98%).

Vineri, a avut loc ultima sesiune naţională de lucru, urmată de conferinţa de închidere a proiectului strategic "Şanse egale şi respect pentru femeia din societatea românească", derulat în perioada 1 iulie 2009 - 30 iunie 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor