Noi încălcări ale acordului de încetare a focului raportate în estul Ucrainei

Armata ucraineană şi separatiştii pro-ruşi s-au acuzat reciproc de încălcarea unui acord de încetare a focului stabilit înaintea începerii noului an şcolar.
O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei
O bătrână trage un cărucior cu lemne pentru foc în apropiere de aeroportul Doneţk din estul Ucrainei (Dimitar Dilkoff/AFP/Getty Images)

Noul acord de încetare a focului a intrat în vigoare în 25 august, imediat după miezul nopţii, cu o săptămână înainte ca majoritatea elevilor ucraineni să se întoarcă la şcoală în data de 1 septembrie.

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că prima încălcare a acordului a fost raportată la mai puţin de 2 minute după intrarea în vigoare a acestuia, când separatiştii au atacat satul Talakivka din regiunea Doneţk cu arme mici şi mitraliere de calibru mare.

Ministerul a adăugat că forţele armate ale Ucrainei “nu au cedat provocărilor şi nu au răspuns printr-un atac”.

În acelaşi timp, separatiştii pro-ruşi din regiunea est-ucraineană Doneţk au declarat că au suferit prima pierdere după stabilirea noului armistiţiu, când unul dintre luptătorii săi a fost ucis de glonţul unui lunetist al armatei ucrainene.

Câteva încercări de încetare a focului, anunţate ca parte a unui acord de pace semnat la Minsk în februarie 2015 în vederea soluţionării conflictului separatist din estul Ucrainei, au eşuat.

Cel mai recent armistiţiu a fost stabilit în 22 august în timpul unei convorbiri telefonice între liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei.

Luptele dintre separatiştii pro-ruşi şi trupele guvernamentale din Kiev au izbucnit în estul Ucrainei în aprilie 2014, la o lună după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea. Conflictul a provocat până acum moartea a peste 10.000 de soldaţi şi civili.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe