Noi dezvăluiri din dosarul lui Alfred Bulai. Studenţii ar fi fost atenţionaţi că sociologul “are relaţii” şi “protecţie”

Alfred Bulai (YouTube Screenshot)
Andrei Popescu
02.10.2024

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) se află de circa două luni în centrul unui scandal, după ce foste şi actuale studente ale sociologului Alfred Bulai l-au acuzat pe acesta de agresiune sexuală. Bulai s-a ales cu dosar penal, demiterea sa din funcţiile pe care le avea la SNSPA şi punerea sub acuzare şi plasarea sa în arest la domiciliu.

Din informaţiile obţinute de Gândul, anchetatorii au la dosar numeroase probe esenţiale în acest dosar, dar şi interceptări care ar fi ajutat să convingă judecătorii că Bulai nu poate fi lăsat în libertate în timpul urmăririi penale.

Mandatul de arest la domiciliu emis pe numele lui Bulai expiră în scurt timp, iar procurorii au cerut Judecătoriei Sectorului 1 prelungirea acestuia. Solicitarea s-a judecat marţi şi instanţa a admis cererea procurorilor de prelungire cu 30 de zile a măsurii arestului la domiciliu.

Potrivit sursei citate, anchetatorii au audiat atât victimele, cât şi o serie de martori, printre aceştia fiind şi profesori din conducerea SNSPA. Declaraţiile martorilor-cheie din dosar arată că se ştia de mult timp de comportamentul abuziv al lui Alfred Bulai faţă de unii dintre studenţii săi, dar că reclamaţiile făcute la conducerea SNSPA ar fi rămas fără urmări, permiţându-i lui Bulai să rămână profesor.

Mai mult chiar, continuă Gândul, studenţilor care s-au plâns de comportamentul lui Bulai şi ar fi ajuns până la discuţii cu decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice, Cristian Pîrvulescu, li s-ar fi cerut să nu meargă mai departe dacă nu au probe şi nu vor să depună reclamaţii, pentru că sociologul “are relaţii” şi “protecţie”.

Conform informaţiilor obţinute în exclusivitate de publicaţia citată, una dintre studentele audiate ca martor le-a spus anchetatorilor că, în luna martie 2023, a sesizat Ligii Studenţilor din SNSPA, printr-un formular online, faptele de abuz sexual care ar fi fost comise de Alfred Bulai, care atunci era profesor universitar al Facultăţii de Ştiinţe Politice din SNSPA şi şeful Departamentului de Sociologie. Aceasta a precizat că, în luna iulie 2024, când în presă au apărut dezvăluiri ale unor foste şi actuale student despre posibilele abuzuri sexuale ale lui Bulai, a vrut să acceseze din nou acel formular completat în urmă cu un an şi patru luni, care era asociat contului de mail folosit pentru completare. Atunci a avut surpriza să constate că formularul cu faptele sesizate de ea fusese şters.

Totodată, potrivit site-ului citat, relevante în acest sens sunt şi discuţiile purtate de martoră cu o studentă, care îi spunea: “Să ştii că atunci când s-a ridicat problema, Pîrvulescu a zis că ştie despre cazuri, dar că fără dovezi nu are ce să-i facă pentru că are relaţii destul de puternice şi am încasa-o noi toţi, el inclusiv”. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor