Nobilul poet al neamului Grigore Vieru ar fi împlinit astăzi 77 de ani

2 busturi ale poetului Grigore Vieru au fost dezvelite în Moldova.
Tatiana Chiriac
14.02.2012

Nobilul poet al neamului Grigore Vieru ar fi împlinit, astăzi, vârsta de 77 de ani. Cu acest prilej, toţi cei care l-au cunoscut, au depus flori la bustul lui de pe Aleea Clasicilor Literaturii Române şi la Cimitirul Central din strada Armenească. În faţa Liceului „Grigore Vieru” din comuna Băcioi şi la Biblioteca „Alba-Iulia” din municipiul Chişinău au fost dezvelite busturi ale poetului.

Vlad Filat i-a adus un omagiu scriitorului, declarând că naşterea lui Grigore Vieru, în Ziua Dragostei, nu este una întâmplătoare. „El a fost unicul şi va rămîne şi pe viitor unicul care a reuşit să scrie atât de frumos despre acest sentiment profund”, a precizat acesta.

De asemenea, prim-ministrul a menţionat că este de datoria noastră să promovăm creaţia poetului: „Să promovăm acele sentimente profunde faţă de mamă, de femeie în general, faţă de ţară, faţă de limbă, faţă de casa părintească. Acesta este cel mai bun şi mai necesar lucru care trebuie să-l facem noi”.

Tot cu această ocazie la Chişinău au avut loc mai multe manifestări consacrate poetului.

Ieri, la Uniunea Scriitorilor şi-a deschis lucrările colocviul de analiză şi exegeză „Grigore Vieru - poet european”. La eveniment au participat oameni de litere de pe ambele maluri ale Prutului. Tot aici a fost inaugurată expoziţia de cărţi şi fotografii „Grigore Vieru” şi a avut loc concursul pentru cea mai frumoasă poezie de dragoste. De asemenea, a fost lansat volumul „Poemele mamei” de Grigore Vieru, în limba latină, în traducerea lui Gheorghe Badea din Iaşi. În aceeaşi zi, la Cinematograful „Odeon” a fost vizionat filmul documentar „Cel care sunt”, realizat de Dumitru Olărescu şi Mircea Chistruga.

Grigore Vieru este deţinător al Diplomei de Onoare Andersen, cea mai importantă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii. Este cunoscut mai ales pentru volumele de versuri "Numele tău", "Aproape" şi "Metafore albastre", dar şi pentru abecedarul "Albinuţa". În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Poetul s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererâta, fostul judeţ Hotin şi s-a stins din viaţă pe 18 ianuarie 2009, în urma unui stop cardiac, fiind victima unui accident rutier, în timp ce se întorcea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicat lui Mihai Eminescu.

Cu regret, însă visul lui Grigore Vieru de a transforma casa părintească într-un muzeu a rămas, deocamdată, neîmplinit. Pustiu, cu un lacăt la uşă, fără gard şi cu geamurile sparte. Aşa arată acum cuibul de unde a pornit în lume marele poet.

Guvernul a alocat încă în 2010 peste 300 de mii de lei pentru a transforma casa părintească a poetului în muzeu. Nu s-a cheltuit însă niciun leu, deoarece familia Vieru nu a reuşit să transmită casa în gestiunea statului.

Oamenii din sat aşteaptă cu nerăbdare să vadă în locul casei pustii un muzeu în memoria lui Grigore Vieru.

"Au fost autocare de la sud, cu studenţi cu copii din România au venit să vadă cu mare entuziasm, căci au înţeles că este renovată Casa muzeu, dar, când au ajuns aici au găsit casa aşa cum o vedeţi. E dureros şi pentru noi, dar şi pentru cei care aşteaptă", a afirmat directorul Casei de cultură din Pererâta, Stela Blajin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor