Nicuşor Dan: E ridicol ca această Dragnea a Capitalei să mă acuze de corupţie. O voi da în judecată pe Firea pentru calomnie

Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Facebook)

Nicuşor Dan, candidatul susţinut de PNL şi USR-PLUS la Primăria Capitalei, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că o va da în judecată pe Gabriela Firea pentru calomnie, după ce aceasta l-a acuzat că ar fi primit “donaţii” pentru a ajuta oameni de afaceri. În plus, Dan a precizat că este ridicol să fie acuzat de corupţie atât de un partid care “a scos din puşcărie violatori şi tâlhari”, cât şi de “această Dragnea a Bucureştiului”, făcând referire la Firea.

“Voi intenta proces civil pentru calomnie, pentru afirmaţii calomnioase primarului în funcţie, Gabriela Firea, care a spus despre mine: că am luat bani pentru a ajuta cetăţeni în diferite chestiuni. Este o afirmaţie mincinoasă, pentru care va trebui să răspundă. Eu înţeleg că ea nu poate să conceapă ca cineva să îşi dedice 15 ani din viaţă ca să apere nişte principii şi să apere nişte oameni împotriva autorităţilor, împotriva abuzurilor autorităţilor pentru principii şi nu poate să înţeleagă că, nu este sistemul ei de valori, că cineva poate să doneze, din banii lui, gratuit, pentru o cauză. În cazul acesta, pentru precampania unui candidat la Primăria Capitalei. Nu poate să conceapă pentru că nu există în sistemul ei de valori. Când faci afirmaţii mincinoase despre cineva, trebuie să plăteşti. Eu am obligaţia să apăr reputaţia şi a mea şi a colegilor din ‘Salvaţi Bucureştiul’ care au făcut muncă voluntară 15 ani şi mai am obligaţia să apăr spaţiul public de dejecţii revărsate de un contracandidat politic”, a afirmat Nicuşor Dan.

Remarcile lui Nicuşor Dan vin în contextul în care Dana Budeanu, prietenă a Gabrielei Firea şi naşa de botez a fiicei Elenei Udrea, a făcut publică o înregistrare audio cu scopul compromiterii candidatului Nicuşor Dan. Mai exact, Budeanu a încercat să acrediteze ideea că înregistrarea respectivă – o convorbire între Dan şi fostul ziarist Cristian Zărescu, în prezent consilier al primarului PSD al Sectorului 4, pe tema acţiunii de demolare a unei construcţii deţinute de un om de afaceri în Sectorul respectiv – este dovada că Nicuşor Dan intervine în favoarea unui interlop din Sectorul 4.

În ceea ce priveşte povestea respectivă, Nicuşor Dan a susţinut următoarele:

“Să lămurim povestea de ieri, să discutăm despre fapte şi ca să putem trece, mâine, la ora 10, la corupţia adevărată de sute de milioane de euro. Un cetăţean din Sectorul 4 a fost abuzat de Primăria Sectorului 4, care i-a demolat ilegal proprietatea şi acest fapt a fost constatat prin decizie definitivă de Curtea de Apel Bucureşti. Instanţa a constatat, prin hotărâre definitivă, că Primăria Sectorului 4 a abuzat un cetăţean. În ce a constat abuzul? A fost demolat fără niciun act, fără niciun fel de proces o proprietate existentă în baza unei autorizaţii pe care chiar Primăria Sectorului 4 o dădu-se în anul 2013.

Înainte de a fii demolat, cetăţeanul respectiv a apelat la mine, parlamentar de Bucureşti şi m-a rugat să-l ajut, iar eu am ajutat un om abuzat de autoritate, aşa cum am făcut-o în ultimii 15 ani, cu mii de oameni din Bucureşti, dar şi câţiva din ţară. Am mers, mai întâi, la Avocatul Poporului, care putea să oprească acest abuz, nu a făcut-o. apoi, m-am adresat Primăriei Sectorului 4, inclusiv cu două materiale scrise, în care i-am atras atenţia că vor săvârşi un abuz. Nu am rezolvat nici aici şi atunci am intervenit în acest litigiu pe care acest cetăţean îl avea cu Primăria Sectorului 4, alături de colegii din asociaţia 'Salvaţi Bucureştiul' şi Instanţa ne-a dat dreptate. Instanţa a constatat, prin hotărâre definitivă, că Primăria Sectorului 4 a demolat abuziv proprietatea unui cetăţean”.

De asemenea, Nicuşor Dan a discutat şi despre principalele 3 acuze care se aduc, după cum urmează:

“Prima acuză că am folosit funcţia publică pentru a apăra un cetăţean. Este o acuză absolut ridicolă, este obligaţia mea de parlamentar, scrisă în statutul deputaţilor şi senatorilor, de a rezolva problemele cetăţenilor din circumscripţie. Ce sens ar avea audienţele pe care, noi, parlamentarii, suntem obligaţi să le dăm, dacă nu de a rezolva problemele cetăţenilor care vin la noi şi mă autodenunţ, nu am făcut doar acest gest.

În al doilea rând, sunt acuzat că am apărat un interlop. Vreau să vă spun că niciodată, la miile de oameni, care au venit la noi pentru a-i apăra, nu am făcut investigaţii să ştim cine sunt oamenii care vin să ne ceară ajutorul, pentru că nu este obiectul de activitate al asociaţiei pe care am înfiinţat-o. Ne-am uitat doar dacă oamenii au dreptate sau nu au dreptate şi dacă aveau dreptate am încercat şi de multe ori am reuşit. Ştiţi că avem 175 de procese câştigate la ‘Salvaţi Bucureştiul’ şi am reuşit să-i ajutăm.

Se spune că acea clădire era oricum ilegală. Aşa cum am spus, clădirea în cauză avea o autorizaţie emisă de Primăria Sectorului 4 , în anul 2013 şi în orice sistem de drept din lumea civilizată, o autorizaţie de construire naşte un drept de proprietate. Doar sistemul comunist nu a respectat dreptul de proprietate şi, în acest caz, Primăria Sectorului 4 s-a comportat exact ca statul comunist. Chiar dacă, în 2020, Primăria Sectorului 4 ar fi constatat că a emis o autorizaţie nelegală în anul 2013, nu avea dreptul să se ducă să demoleze. Trebuia să se adreseze unui judecător şi judecătorul, după ce a ascultat toate părţile, trebuia să constate dacă autorizaţia este legală sau nelegală şi cine a avut culpă în emiterea unei autorizaţii nelegale, dacă ea era nelegală”.

Totodată, candidatul dreptei la Primăria Bucureşti a mai precizat că, de fapt, campania dusă de PSD împotriva sa a ajuns la un nou nivel de infecţie şi ridicol”, subliniind că este ridicol ca partidul cu preşedinţi în puşcărie şi care a scos din puşcărie violatori şi tâlhari, să îl acuze de corupţie.

“După cum este ridicol că această Dragnea a Bucureştiului, primarul PSD actual, să mă acuze pe mine de corupţie. În campania aceasta, am venit şi am vorbit de corupţia adevărată, de corupţia de sute de milioane de euro, am vorbit de Parcul Verdi – unde s-a plătit de 10 ori mai mult şi prejudiciul este de 45 de milioane de euro. Am vorbit de Parcul Verdi unde, un consilier personal al primarului PSD, i-a dat socrului lui, o jumătate de milion de euro din Parcul Verdi. Am vorbit de licitaţia ciudată, ca să nu spun altfel, pentru cele 100 de tramvaie în care, Primăria Capitalei, a favorizat o firmă turcească în detrimentul unui firme româneşti. Am vorbit de 400 de hectare de spaţiu verde, care prin PUZ-uri de sector, devin construibile şi, în felul acesta, fiecare proprietate, fiecare metru pătrat de spaţiu verde câştigă 900 de euro, înmulţiţi asta cu 400 de hectare. Aceasta este corupţie adevărată, de sute de milioane de euro şi asta deranjează şi de aici reacţia disperată a PSD şi a prietenilor săi”, a conchis Nicuşor Dan.