Nicuşor Dan cere un "mare institut al comunismului": E absolut necesar. România nu a explicat destul ce a făcut dictatura

Preşedintele Nicuşor Dan a pledat, luni, într-o conferinţă de presă, pentru înfiinţarea unui "mare institut al comunismului", la Bucureşti, în contextul în care nostalgia după regimul dictatorial a prins tot mai mult teren în spaţiul public.
Reporter Epoch Times: Aş avea o întrebare pe un subiect puţin mai complex. În perioada alegerilor am observat cum mesajele extremiste şi candidaţii susţinuţi de Kremlin au capitalizat foarte mult pe tema nostalgiilor comuniste. Pe internet au circulat – şi continuă să circule, ştim cu toţii – valuri de meme-uri şi postări care promovează aceste nostalgii.
Un sondaj din 2023 arată că 50% dintre români regretă comunismul. În ultima lună, IICCMER – Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc – a depus la CNA o sesizare pentru destructurarea unei reţele online alcătuite din zeci de mii de conturi care promovează cultul dictatorului Ceauşescu. Acest caz ridică în atenţia opiniei publice două mari probleme:
Pe de o parte, avem legislaţie pentru combaterea antisemitismului, a xenofobiei etc., dar nu avem o legislaţie clară care să combată promovarea comunismului sau a simbolurilor comuniste. Pe de altă parte, nu avem o politică publică pentru recuperarea memoriei istorice. În Polonia, de exemplu, există numeroase muzee ale comunismului, copiii merg în vizite educaţionale, iar ţara are un Institut al Memoriei Naţionale cu peste 2.700 de angajaţi, inclusiv 70 de procurori.
În România, nu avem un astfel de muzeu. Există doar iniţiative private, cum este cea de la Sighet, a Anei Blandiana. Mai mult, circulă pe surse informaţia că IICCMER – instituţie cu doar 15 angajaţi, dar care a documentat cazuri importante precum cele care au dus la condamnarea torţionarilor Vişinescu şi Ficior sau genocidul copiilor din orfelinatele comuniste – urmează să fie comasată sau chiar desfiinţată.
Aş vrea să vă întreb, domnule preşedinte: cum vedeţi ideea desfiinţării sau comasării IICCMER? Şi, în calitate de preşedinte, intenţionaţi să vă implicaţi într-un proiect naţional de recuperare a memoriei, de asumare a trecutului şi, da, de combatere a propagandei comuniste?
Nicuşor Dan: Da. În primul rând, o comasare a unei instituţii nu înseamnă desfiinţarea respectivei activităţi. Înseamnă doar că nu o să mai existe un contabil dedicat, nu o să mai existe un auditor dedicat, nu o să mai existe un jurist dedicat pentru acea instituţie. Aceste funcţii conexe activităţii principale vor fi împărţite cu alte activităţi ale instituţiei comasate. Ăsta este comentariul general.
Apoi, da, aveţi dreptate. România nu a făcut destul pentru a explica – şi nu doar a explica, ci a explica într-un limbaj adaptat modului în care oamenii receptează informaţia astăzi – ce a fost regimul comunist pentru România, ce au fost anii ’50 pentru România. Este un lucru pe care trebuie să-l facem. Şi, da, un mare institut al comunismului, la Bucureşti, este absolut necesar.
Reporter Epoch Times: Veţi face demersuri în această direcţie? Ca preşedinte, puteţi iniţia un proiect de ţară pe acest subiect?
Nicuşor Dan: Da. Am avut, inclusiv la primărie, în ultimii doi ani, mai multe discuţii pe acest subiect. Pentru că, evident, cel mai mare muzeu dedicat acestui trecut ar trebui să fie în Bucureşti.