Nicuşor Dan acuză linşaje mediatice după ce s-a opus OUG 13 şi ordonanţei graţierii

Atacurile la adresa USR lansate de unele posturi TV pe tema modului în care formaţiunea şi-a finanţat campania electorală ţintesc de fapt la ruinarea credibilităţii partidului, după ce formaţiunea s-a opus mutilării Codurilor Penale şi ordonanţei graţierii, susţine Nicuşor Dan.
Nicuşor Dan
Nicuşor Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

„Am devenit, eu şi USR, victimele unui linşaj mediatic care se permanentizează la posturile TV care au o practică îndelungată în denigrare. Observ că atacurile s-au intensificat după ce ne-am opus Ordonanţei 13 şi legii graţierii şi mă aştept că ele să continue”, scrie, pe Facebook, liderul Uniunii Salvaţi România Nicuşor Dan.

Cum mare parte din acuzaţiile ce se aduc formaţiunii sale în parte din mass-media ţin de finanţarea formaţiunii în campania electorală, Nicuşor Dan ţine să declare că USB, ulterior USR, a fost primul partid din România care şi-a făcut publice sursele de finanţare, că a respectat legea şi că în spaţiul public se încearcă acum, de fapt, să se semene îndoială cu privire la buna credinţă a USR.

„Afirm cu responsabilitate că am respectat legea şi că această campanie dusă împotriva noastră este pentru a ne murdări. Nu cred că e întâmplător faptul că, în condiţiile în care Autoritatea Electorală Permanentă a solicitat clarificări de la toate partidele politice, aşa cum admite public, se vorbeşte doar despre noi.

AEP a decis rambursarea către USR a 500.000 de lei, din suma de aproximativ 650.000 de lei solicitată după campania electorală pentru alegerile locale din Bucureşti, ceea ce înseamnă că, pentru suma returnată, nu au existat niciun fel de neclarităţi. AEP nu ne-a rambursat aproximativ 150.000 de lei pentru patru motive. Pentru fiecare din aceste motive am făcut o contestaţie.

Principala acuzaţie adusă ieri seară de Antena 3 se referă la suma de 90.000 de lei care a fost strânsă prin donaţii online, printr-o platformă specializată. AEP ne-a reproşat faptul că donaţiile ar veni de la o asociaţie, deşi ea era doar intermediarul şi al doilea reproş, că această asociaţie a perceput un comision. În opinia noastră, nu este nimic ilegal. USR a depus documentele care atestă calitatea de intermediar al asociaţiei şi copiile după cărţile de identitate ale donatorilor.

O altă acuzaţie se referă la suma de 215.000 lei plăţi pentru publicitatea pe Facebook, care ne-a fost restituită integral de AEP, aceasta fiind dovadă că sursele de finanţare şi cheltuielile au fost legale şi că documentele prezentate de noi au clarificat nelămuririle AEP”, explică Nicuşor Dan.

În condiţiile în care Antena 3 a pus sub semnul întrebării şi credibilitatea firmei care a gestionat contabilitatea USB în campania electorală, Nicuşor Dan reaminteşte că aceasta face parte din reţeaua Nexia Internaţional „o companie globală de contabilitate şi consultanţă financiară, cu o reputaţie solidă care poate fi confirmată de o simplă căutare pe Google”.

„Foarte probabil atacurile vor continua vehement în zilele următoare. Noi vom continua să răspundem transparent şi deschis aşa cum am făcut întotdeauna”, concluzionează liderul USR.

Reamintim că Parchetul instanţei supreme a precizat recent într-un răspuns către News.ro, că există un dosar, de la începutul acestui an, în care a fost începută urmărirea penală în rem, pentru faptele de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese.

„Pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat la începutul acestui an un dosar având obiectul menţionat de dumneavoastră, fiind începută urmărirea penală cu privire la faptă, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de delapidare, spălare de bani şi conflict de interese”, arată Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în răspunsul transmis la solicitarea agenţiei News.ro.

Nicuşor Dan a negat atunci orice acuzaţie şi şi-a exprimat disponibilitatea de a conlucra cu procurorii pentru o lămurire cât mai rapidă a situaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne