Nicuşor Constantinescu îi cere procurorului general SUA să respingă cererile de arestare pe numele său

Nicuşor Constantinescu
Nicuşor Constantinescu (sursa imagine: Facebook)

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu i-a trimis un memoriu procurorului general al SUA, Eric Holder Jr., pentru a cere respingerea oricărei cereri de arestare ce va ajunge în SUA pe numele său. În memoriul respectiv, întocmit de avocaţii săi, baronul de Constanţa afirma că justiţia română e controlată de DNA.

„Acest memoriu pe care vi-l transmit (cred că este primul pe care îl primiţi din România) este menit a vă clarifica cu probe asupra faptului că în această cauză sistemul judiciar din România în ansamblul său este imperfect; justiţia prin instituţiile sale nu garantează realizarea unui proces echitabil, transparent, independent şi imparţial încălcându-se în mod real prezumţia de nevinovăţie a clientului meu", se arată în preambulul documentului, citat de Mediafax.

Avocatul preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa îi solicită "respectuos" procurorului general SUA ca "în analiza memoriului şi a documentelor anexă" să nu dea curs solicitării autorităţilor române de a pune în aplicare pe teritoriul SUA mandatul cererii de arestare preventivă a lui Constantinescu şi să refuze executarea mandatului "ca urmare a încălcării legii".

Avocatul lui Constantinescu, Cătălin Dâncu, mai afirma că Nicuşor Constantinescu a plecat din România în scop medical, după ce a avut încuviinţarea procurorului DNA care instrumentează cazul său de corupţie, iar ulterior intervenţiei chirurgicale din SUA a pus constant la dispoziţia sistemului judiciar şi de justiţie din România documente medicale doveditoare.

„Cu toate acestea, fără nici un suport probator, o serie de judecători în mod speculativ şi total neprofesional au negat autenticitatea documentelor medicale trimise din SUA. În atare situaţie am luat decizia ca toate documentele emise de medicii americani să fie certificate în conformitate cu Convenţia de la Haga şi supralegalizate prin apostilare astfel încât orice alte interpretări să fie înlăturate", se arată în documentul transmis oficialului SUA.

Avocatul mai afirma că la cunoştinţa judecătorilor români au fost aduse toate documentele medicale emise în care medicii confirmă starea gravă de sănătate, confirmă tratamentele medicale ce urmează a fi efectuate şi confirmă că domnul Nicuşor Constantinescu nu poate fi transportat şi adus în România în această fază a stării sale de sănătate.

În concluzie, avocatul îi cere procurorului general al SUA să respingă orice cerere a autorităţilor române în aplicarea oricărui mandat de arestare şi extrădare a clientului său din Statele Unite.

Menţionăm că Nicuşor Constantinescu a trimis trei seturi de documente medicale în ţară, prin care să-i convingă pe magistraţi că e bolnav.

Prima scrisoare medicală care ar fi trebuit să-i convingă pe magistraţi şi pe procurorii DNA că Nicuşor Constantinescu nu trebuie readus în ţară pentru a fi judecat nu era datată, prezenta un diagnostic vag şi, mai mult, semnătura medicului american care chipurile ar fi semnat scrisoarea era diferită de semnătura atribuită aceluiaşi medic pe alte documente.

Cea de a doua scrisoare medicală, semnată de un medic român stabilit în SUA, părea perfect autentică şi din ea reieşea fără echivoc că baronul de Constanţa nu poate reveni în ţară (unde riscă închisoarea pentru corupţie ) fără să îi fie periclitată viaţa. Scrisoarea prezenta totuşi o problemă: nu era foarte credibilă, medicul care a semnat-o fiind, potrivit Hotnews, condamnat pentru luare de mită în SUA.

Al treilea set de documente a fost trimis aproape concomitent cu apariţia pe youtube a unei înregistrări video care îl înfăţişa pe Constantinescu relaxat la o terasă, fumând. O altă filmare îl înfăţişează pe baronul de Constanţa la cumpărături, într-un hipermarket american.

Reamintim că, încă din ţară, baronul de Constanţa s-a pretins persecutat de DNA, mergând până la a cere desfiinţarea instituţiei anti-corupţie pe care a numit-o "aparat de represiune băsist."