Nicio alternativă pentru acordul nuclear iranian, susţine Kremlinul

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.04.2018

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a afirmat că nu există nicio alternativă la acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri, adăugând că acesta ar trebui să fie respectat de toţi cei care l-au semnat.

“Rusia cere ca acordul iranian să rămână viabil. Credem că nu există o altă alternativă şi [acordul] ar trebui onorat de toate părţile”, a afirmat luni Dmitri Peskov.

Acordul nuclear din 2015 (JCPOA), care a fost semnat de Iran pe de o parte şi SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania, pe de altă parte, prevede restricţionarea semnificativă a programului nuclear iranian în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Teheranului.

Preşedintele american Donald Trump a declarat că semnatarii europeni ai acordului trebuie ca până în 12 mai să remedieze ceea ce el a numit a fi “breşe groaznice” în acord, ameninţând că, în sens contrar, nu îl va mai recertifica şi nu va mai autoriza ridicarea sancţiunilor împotriva iranienilor.

Peskov a mai afirmat că Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron, care a început luni o vizită în SUA şi se va întâlni cu Trump, au convenit, într-o convorbire telefonică, asupra faptului că acordul ar trebui să rămână în vigoare.

Macron a fost un susţinător vocal al acordului, afirmând duminică la Fox News că ar fi mai bine ca acordul iranian să fie protejat în loc să se renunţe la el.

Kremlinul a precizat că Putin nu intenţionează să discute imediat despre JCPOA cu Trump.

Administraţia SUA a afirmat în mai multe rânduri că breşele identificate în acordul nuclear au permis Republicii Islamice să continue cercetările nucleare sensibile şi să dezvolte rachete balistice.

Pe lângă restrângerea programului iranian de rachete balistice, SUA face presiuni asupra aliaţilor europeni să nu mai finanţeze entităţi iraniene asociate cu Gărzile Revoluţionare ale Iranului (IRGC), o forţă de elită a Teheranului care controlează sectoare ale economiei Iranului.

De asemenea, SUA doreşte ca grupul libanez Hezbollah, un aliat al Iranului, să fie etichetat la nivel global drept un grup terorist şi urmăreşte o serie de măsuri care vor restricţiona accesul Iranului la armament avansat.

La rândul său, în 21 aprilie, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif a avertizat că ţara sa este pregătită să îşi reia programul nuclear „la o viteză mult mai mare” dacă SUA se va retrage din acord.

În remarci separate adresate sâmbătă reporterilor în New York, Zarif a subliniat că Iranul nu urmăreşte să obţină o bombă nucleară.

Dar el a adăugat că răspunsul „probabil” al Teheranului la potenţiala decizie a SUA de a se retrage din acord va fi acela de a relansa producţia de uraniu îmbogăţit – un ingredient cheie pentru producerea armelor nucleare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor