Netanyahu speră că SUA va respinge rezoluţia ONU asupra statalităţii palestiniene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.03.2016

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a manifestat marţi speranţa că SUA va continua să respingă orice mişcare făcută înspre o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care susţine statalitatea palestiniană.

“O rezoluţie a Consiliului de Securitate pentru presarea Israelului va duce la o întărire suplimentară a poziţiei palestiniene, ceea ce ar putea de fapt să elimine şansele pentru pace pentru mulţi, mulţi ani”, a declarat premierul israelian în cadrul unei întâlniri a puternicului grup de lobby American-Israel Public Affairs Committee (AIPAC).

Discursul lui Netanyahu a readus agenda conferinţei la problema palestiniană după ce, luni, candidatul republican Donald Trump l-a denunţat pe preşedintele Barack Obama, un democrat.

Liderii AIPAC au distanţat grupul de remarcile premierului Netanyahu înainte de discursul acestuia de marţi.

Prin satelit din Israel, Netanyahu a mai precizat că este pregătit să înceapă, “imediat şi fără precondiţii”, discuţiile pentru soluţia cu două state la conflictul israeliano-palestinian, dar a insistat că preşedintele palestinian Mahmoud Abbas nu susţine ideea.

“Pacea nu va fi obţinută prin rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU ci prin negocieri directe între părţi. Cea mai bună formulă pentru obţinerea păcii rămâne două state pentru două popoare, şi ca un stat palestinian demilitarizat să recunoască în cele din urmă statul evreu”, a susţinut Netanyahu.

Franţa a eşuat anul trecut să convingă SUA să facă presiuni pentru adoptarea unei rezoluţii ONU în vederea stabilirii bazei de pornire pentru discuţiile israeliano-palestiniene şi a unui termen limită final pentru un acord.

Majoritatea candidaţilor rămaşi în cursa prezidenţială americană au luat cuvântul în această săptămână în cadrul convenţiei AIPAC, la care au participat aproximativ 18.000 de persoane.

Liderii grupului au luat cuvântul cu puţin timp înainte ca discursul lui Netanyahu să denunţe comentariile partizane ale lui Trump.

Trump a precizat că Obama “ar putea să fie cel mai rău lucru ce i s-a întâmplat vreodată Israelului”. Premierul israelian, care are legături strânse cu republicanii americani, a avut o relaţie încordată cu Obama.

“Afirmăm, clar, că nu susţinem atacurile ad hominem şi ne simţim foarte insultaţi de cei care folosesc această scenă pentru a-l ataca pe preşedintele Statelor Unite ale Americii”, a precizat preşedintele AIPAC, Lillian Pinkus.

Mii de membri AIPAC au vizitat Congresul SUA marţi pentru a discuta cu republicanii şi democraţii, şi făcând apel pentru continuarea ajutorului militar în valoare de miliarde de dolari pe care SUA îl acordă Israelului şi pentru aplicarea de noi sancţiuni împotriva Iranului.

În discursul său către membrii AIPAC, viccepreşedintele american Joe Biden a adoptat duminică o poziţie oarecum mai dură comparativ cu mulţi alţi politicieni americani. El a cerut guvernului lui Netanyahu să îşi demonstreze angajamentul pentru o soluţie cu două state, adăugând că extinderea coloniilor evreieşti în teritoriile palestiniene ocupate reduc şansele realizării păcii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor