Israelul avertizează că orice atac Hezbollah va aduce represalii pentru întregul Liban

Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah.
Hassan Nasrallah, liderul grupării Hezbollah. (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)

După ce, peste weekend, aliaţii Iranului din Liban, Siria şi Irak au fost loviţi de atacuri aeriene uneori nocturne, Israelul s-a angajat într-un război al declaraţiilor dure cu vecinii săi.

Noul val de atacuri aeriene semnalizează o nouă campanie militară condusă de Tel Aviv şi intenţia de a începe un nou conflict major în Orientul Mijlociu.

Secretarul general al Hezbollah, Hassan Nasrallah, a promis duminică să doboare orice aeronavă israeliană care violează spaţiul aerian suveran al Libanului, după ce două drone au vizat birourile Hezbollah în sudul Beirutului şi, ulterior, după ce o altă dronă trimisă pentru a o monitoriza pe prima a pătruns adânc în spaţiul libanez, explodând şi ucigând un comandant paramilitar palestinian în Valea Bekaa.

„Hezbollah va distruge toate dronele israeliene care ar putea încălca spaţiul aerian al Libanului”, a promis Nasrallah într-un discurs televizat. „Era atacurilor unilaterale comise de armata israeliană asupra Libanului s-a încheiat. Hezbollah nu va mai tolera pătrunderea dronelor israeliene în spaţiul aerian libanez ”, a declarat Nasrallah.

În acelaşi timp, preşedintele libanez, Michel Aoun, a declarat luni că loviturile aeriene date de cele două drone reprezintă o „declaraţie de război” şi a convocat o şedinţă de urgenţă a principalilor lideri militari şi de securitate din ţară.

Tensiunile sunt acum escaladate de Tel Aviv, care avertizează că forţele sale nu vor face diferenţia între Hezbollah şi statul libanez.

Tensiunile pot escalada foarte rapid generând un nou conflict între Israel şi Hezbollah, asemănător celui din 2006, când armata israeliană a desfăşurat o campanie de bombardament în sudul Libanului, care a atins Beirutul, inclusiv aeroportul internaţional.

În weekend, Pompeo şi-a exprimat susţinerea pentru capacitatea Israelului de a se „apăra” de atacul „ameninţării iraniene”. Concret, în ultimul week-end, Israelul a afirmat că atacurile israeliene asupra oficialilor din Siria ar fi zădărnicit un „atac cu drone” pus la cale de iranieni.

În 2006, Israelul a purtat un „război total” cu Libanul, bombardând oraşele, satele, drumurile şi infrastructura libaneze, încercând să elimine organizaţia Hezbollah.

Nasrallah în discursul său de duminică a avertizat că armata israeliană se va confrunta în curând cu represalii.

"Transmit armatei israeliene de-a lungul graniţei, de astă-seară să fie gata şi să ne aştepte", a spus el. „Ceea ce s-a întâmplat ieri nu se va uita”.

"Nu vom permite ca timpul să fie întors înapoi. Nu vom permite ca teritoriul Libanului să fie ţinta bombardamentelor, crimelor sau exploziilorr, nici să fie violate lucrurile sfinte. Aceasta este pentru noi o linie roşie", a spus Nasrallah.

Nasrallah a făcut referire la o campanie de propagandă a israelienilor folosită de oficialii israelieni în timpul războiului din 2006, când spuneau că vor dezlănţui distrugerea Libanului, care „va întoarce înapoi ceasul” dezvoltării sale naţionale.