'Netanyahu îl invită pe Abbas să se adreseze Parlamentului israelian'

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat luni pe preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, să vină în Ierusalimul de Vest pentru a se adresa Knesset-ului (parlamentul israelian), reunit în plen.
Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu. (GALI TIBBON / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
19.11.2013

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a invitat luni pe preşedintele palestinian, Mahmud Abbas, să vină în Ierusalimul de Vest pentru a se adresa Knesset-ului (parlamentul israelian), reunit în plen. În schimb, Netanyahu s-a oferit să meargă la Ramallah şi să viziteze sediul Autorităţii Naţionale Palestiniene, într-un gest menit să deblocheze procesul de pace israeliano-palestinian, revitalizat în iulie de SUA, scrie ziarul spaniol El Pais în ediţia sa electronică.

'Îl invit pe Abbas să deblocheze acest proces politic', a spus Benjamin Netanyahu într-un discurs în faţa Knesset-ului, cu prilejul vizitei oficiale a preşedintelui francez François Hollande în Israel şi în teritoriile palestiniene. Şeful cabinetului israelian, care anul acesta şi-a început al treilea mandat de prim-ministru al Israelului, recunoscuse public dreptul palestinienilor de a avea propriul stat până în 2009.

La presiunea Casei Albe, el a acceptat în 2010 să îngheţe construcţiile de colonii evreieşti în Cisiordania, iar vara aceasta a dat undă verde eliberării a 104 de deţinuţi palestinieni. Mulţi dintre ei sunt condamnaţi pentru atentate cu victime, fapt ce a dus aproape la ruperea coaliţiei de guvernământ israeliene, în care sunt reprezentate multe facţiuni de extremă-dreapta.

'Majoritatea membrilor Knessetului sunt uniţi în această privinţă. Pentru ca pacea să fie reală trebuie să existe un proces bidirecţional. Nu ni se poate cere să recunoaştem un stat naţional palestinian fără să fie recunoscut statul evreu', a spus Netanyahu. Aceasta este una din marile exigenţe ale procesului de pace: ca palestinienii să recunoască Israelul ca stat şi să renunţe la pretenţiile lor privind dreptul refugiaţilor arabi de a se întoarce la casele lor, pe care au fost forţaţi să le abandoneze în 1948.

În vizita sa de luni, preşedintele Hollande i-a cerut lui Abbas să fie 'flexibil în privinţa dreptului de reîntoarcere'. El a cerut în schimb să se pună capăt extinderii coloniilor evreieşti în teritoriile palestiniene, deşi Benjamin Netanyahu nu şi-a luat un angajament în acest sens în actuala rundă a negocierilor. Ambele părţi, la cererea secretarului de stat american John Kerry, şi-au acordat în iulie un răgaz de nouă luni pentru a negocia.

Benjamin Netanyahu s-a oferit să vină la Ramallah, dar Autoritatea Palestiniană reclamă drept capitală proprie Ierusalimul de Est, ocupat de Israel în timpul războiului din 1967. Divizarea oraşului în două capitale şi accesul la lăcaşurile sfinte din Oraşul Vechi sunt alte două chestiuni care opun delegaţiile de negociatori palestinieni şi israelieni. Facţiunile de dreapta din guvernul israelian - mai mulţi lideri ai Likud şi reprezentanţi ai partidului Casa Evreiască - refuză orice fel de împărţire a Ierusalimului.

Pe de altă parte, ministrul israelian al locuinţelor, Uzi Ariel, a început deja licitaţiile pentru vânzarea a 23.000 de noi locuinţe în colonii, fapt care a surprins nu doar SUA, ci şi pe Netanyahu, care nu fusese informat. Premierul israelian a oprit licitaţiile, dar coaliţia sa guvernamentală se află din nou în pragul rupturii, la mai puţin de un an de la formarea sa, adaugă El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor