Kerry se întâlneşte cu Lavrov în Elveţia. Asasinarea lui Nemţov pe agenda de discuţii



Secretarul de stat american John Kerry soseşte pe Aeroportul Internaţional din Geneva în 1 martie 2015.
Secretarul de stat american John Kerry soseşte pe Aeroportul Internaţional din Geneva în 1 martie 2015. (Captură Foto)

Secretarul de stat american John Kerry a sosit duminică seară în Elveţia pentru discuţii intense cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov pe tema Iranului şi Ucrainei şi pentru a forţa Moscova să lanseze o anchetă credibilă asupra asasinării lui Boris Nemţov, una dintre cele mai puternice voci ale opoziţiei ruse.

Kerry va intensifica ritmul discuţiilor nucleare cu diplomatul iranian Mohammad Javad Zarif printr-o serie de întâlniri planificate în următoarele 3 zile şi va încerca să asigure încheierea unui acord politic până la atingerea termenului limită din 31 martie, conform Times of Israel.

Împuşcarea fatală a lui Nemţov, un critic puternic al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declanşat nemulţumiri internaţionale şi apeluri pentru o investigaţie independentă asupra asasinării.

Kerry a declarat postului de televiziune ABC, înainte să plece spre Geneva, că este nevoie de o “anchetă reală, complexă şi transparentă nu numai asupra asasinului, ci asupra celui care a ordonat acest lucru, dacă a avut loc un astfel de ordin.”

Putin a susţinut că el personal va monitoriza ancheta, dar oficialii seniori ai Departamentului de Stat rus au refuzat să răspundă unei întrebări din partea reporterilor care îl însoţeau pe Kerry: consideră Washingtonul că Vladimir Putin este persoana potrivită pentru a conduce o astfel de investigaţie?

Eforturile pentru implementarea acordului de încetare a focului în estul Ucrainei se vor afla de asemenea pe agenda discuţiilor de luni dimineaţa dintre Kerry şi Lavrov.

Departamentul de stat american a declarat că, în ciuda numeroaselor încălcări ale acordului de pace semnat în 12 februarie între Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa, este încă prea devreme să se spună cu siguranţă că lucrurile vor avea o evoluţie pozitivă sau negativă.

Kerry va accentua din nou, în timpul discuţiilor cu Lavrov, faptul că SUA şi UE analizează impunerea de sancţiuni suplimentare dacă Moscova refuză să respecte acordul de pace.

După discuţii, secretarul de stat al SUA se va adresa Consiliului ONU pentru Drepturile Omului pentru a evidenţia necesitatea acordării unei atenţii mai mari în ceea ce priveşte gravele încălcări ale drepturilor omului din lume.

Tot luni, Kerry se va întâlni în oraşul elveţian Montreux cu Zarif pentru o serie de discuţii care se vor încheia miercuri, în cadrul cărora se va analiza programul nuclear iranian.

Experţii susţin că marile puteri, care formează grupul P5 1, par să se apropie de un acord cu Iranul după câţiva ani de negocieri întrerupte şi dificile.

În acelaşi timp, relaţiile dintre SUA şi Israel s-au deteriorat în ultimele săptămâni în condiţiile în care premierul israelian Benjamin Netanyahu este aşteptat să susţină un discurs în Congresul american pe tema pericolului programului nuclear iranian. Invitaţia a fost lansată de speakerul Camerei Reprezentanţilor, John Boehner, fără consultarea prealabilă a Casei Albe.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.