Negocierile din Grecia privind numele premierului s-au blocat

Politicienii greci vor avea, joi, a patra zi de negocieri în privinţa numirii unui nou premier, după ce discuţiile despre formarea unui guvern de uniune naţională s-au blocat miercuri odată cu retragerea unui partid mai mic, relatează BBC.
Vedere generală a Parlamentului Greciei. (LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
10.11.2011

Politicienii greci vor avea, joi, a patra zi de negocieri în privinţa numirii unui nou premier, după ce discuţiile despre formarea unui guvern de uniune naţională s-au blocat miercuri odată cu retragerea unui partid mai mic, relatează BBC.

Aceste negocieri politice intervin în condiţiile în care datoriile au adâncit ţara într-o criză ce ar putea determina ieşirea sa din zona euro, iar blocajul politic ameninţă să ducă spre un vacuum periculos de putere la Atena. În plus, Grecia este şi sub presiunea timpului pentru a-şi rezolva problemele. Banii îi mai ajung doar până la mijlocul lunii decembrie.

Într-o intervenţie televizată susţinută miercuri seara - pe care toată lumea o vedea ca fiind discurs de adio -, premierul în exerciţiu, Georgios Papandreou, a confirmat că partidul său socialist, precum şi opoziţia conservatoare, se va alătura noii coaliţii guvernamentale, dar nu a indicat numele succesorului său la conducerea executivului elen. S-a limitat să spună că îi doreşte succes noului prim-ministru. Papandreou a precizat însă că noul guvern va aproba termenii planului de salvare propus de UE.

În lipsa acestui colac de salvare, Grecia riscă falimentul şi ieşirea din grupul euro. În termenii acordului, Grecia trebuie să aplice noi măsuri de austeritate pentru a primi un împrumut de 130 de miliarde de euro şi pentru a-i fi prescrise de către investitorii privaţi jumătate din datorii.

Evoluţiile dramei politice de la Atena riscă să destabilizeze pieţele din nou. Toată lumea se aştepta ca miercuri să fie ziua finală de negocieri, iar în cursul serii să fie anunţat numele noului premier. Însă liderul unui mic partid de dreapta a ieşit de la negocieri, aparent din cauza faptului că numele premierului ar fi fost deja stabilit dinainte.

Toate partidele par să fi căzut de acord asupra principalei condiţii - prioritatea urgentă - aceea de a ratifica ultimul pachet de salvare, pentru ca ţara să poată primi următoarea tranşă din împrumutul internaţional. Este vorba despre 8 miliarde de euro, de care este nevoie până la mijlocul lunii decembrie, pentru ca Grecia să poată evita falimentul şi intrarea în incapacitate de plată.

Negocierile dintre partide au fost patronate de preşedintele Carolos Papoulias, iar din guvernul de uniune naţională urmau să facă parte socialiştii lui Papandreou din Pasok, Noua Democraţie, de centru-dreapta, şi partidul naţionalist Laos. Negocierile s-au blocat însă în momentul în care acest din urmă partid s-a retras de la discuţii. Liderul său, Giorgios Karantzaferis, a declarat, în momentul părăsirii palatului prezidenţial, că este trist să vadă că nici în astfel de momente critice Papandreou şi şeful Noii Democraţii, Antonis Samaras, nu renunţă la jocurile lor de strategie.

În acest context, candidatul favorit la postul de prim-ministru - fostul vicepreşedinte al Băncii Centrale, Lucas Papademos - a pus noi condiţii pentru a se alătura unui nou guvern. Potrivit unor surse, el ar vrea un rol mai mare pentru Noua Democraţie în noul guvern şi posibilitatea ca noua coaliţie să funcţioneze şi după alegerile anticipate stabilite pentru 19 februarie.

Alte câteva nume au fost menţionate pentru a-i lua locul lui Papandreou ca prim-ministru:

- Preşedintele Parlamentului, Philippos Petsalnikos, fost ministru al justiţiei;

- Vassileios Skouris, preşedinte al Curţii Europene de Justiţie;

- Profesorul de drept Ioannis Koukiadis, fost ministru socialist al muncii;

- Ombudsmanul UE, Nikiforos Diamandouros;

- Panagiotis Roumeliotis, reprezentantul Greciei la Fondul Monetar Internaţional.

Comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn, a spus că vrea ca şefii celor două principale partide din Grecia să-şi ia un angajament în scris în ceea ce priveşte respectarea termenilor acordului, înainte de Atena să primească următoarea tranşă din împrumut. Samaras a respins însă această idee, spunând că personal consideră că planul de salvare este "inevitabil" şi deci nu vede necesitatea asumării unui angajament în scris.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor