Navă sub pavilion rusesc, oprită de turci în Marea Neagră. Kievul acuză că aceasta ar transporta cereale furate de la ucraineni

Nava Zhibek Zholy
Nava Zhibek Zholy (vesselfinder.com)
Andrei Popescu
04.07.2022

Turcia a oprit o navă de marfă sub pavilion rusesc în largul coastei sale din Marea Neagră şi investighează o afirmaţie a Ucrainei potrivit căreia nava ar transporta cereale furate, a declarat, luni, un oficial turc de rang înalt.

Duminică, ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat că nava Zhibek Zholy a fost reţinută de autorităţile vamale turce. Kievul ceruse anterior Ankarei să reţină nava, potrivit unui oficial şi unor documente consultate de Reuters.

Kievul a acuzat Moscova că fură cereale din teritoriile pe care forţele ruse le-au cucerit de la începutul invaziei în Ucraina. Kremlinul a negat anterior că Rusia ar fi furat cerealele ucrainenilor.

“La cerere, nava Zhibek Zholy a fost oprită în largul (portului) Karasu. Acuzaţiile sunt investigate în detaliu. Nu este scris cui aparţin cerealele”, a afirmat un oficial de rang înalt.

Oficialul a adăugat că Turcia este în contact cu Rusia, cu Naţiunile Unite şi cu terţe părţi în legătură cu această problemă.

Reporterii Reuters au văzut duminică nava ancorată la aproximativ 1 km de ţărm şi în afara portului Karasu, în provincia Sakarya din nord-vestul Turciei. În acel moment nu existau semne evidente de mişcare la bord sau din partea altor nave din apropiere.

Ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, a declarat la televiziunea naţională ucraineană că soarta navei va fi decisă luni, în cadrul unei reuniuni a anchetatorilor, şi că Ucraina speră la confiscarea cerealelor.

Un oficial al Ministerului ucrainean de Externe, citând informaţii de la administraţia maritimă ucraineană, a declarat, vineri, pentru Reuters, că nava Zhibek Zholy a urcat prima încărcătură de aproximativ 4.500 de tone de cereale ucrainene din Berdiansk, un port ocupat de Rusia în sudul Ucrainei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor