Premierul georgian apără proiectul de lege privind “agenţii străini”. Respinge criticile venite din partea SUA şi UE

Premierul georgian Irakli Kobakhidze (OC Media)
Redacţia
04.05.2024

Premierul georgian Irakli Kobakhidze a respins, vineri, criticile formulate de Statele Unite şi Uniunea Europeană la adresa proiectului de lege privind "agenţii străini", afirmând că oponenţii proiectului de lege nu sunt dispuşi să se implice într-o discuţie semnificativă.

Proiectul de lege, care se află în curs de examinare în parlamentul georgian, ar impune organizaţiilor care primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate să se înregistreze ca agenţi de influenţă străină, o cerinţă pe care oponenţii o atacă ca fiind autoritară şi inspirată de Kremlin, potrivit Reuters.

Câteva mii de protestatari au ieşit din nou în stradă vineri pentru a-şi exprima opoziţia, îndreptându-se spre sediul partidului de guvernământ Visul Georgian şi participând apoi la o slujbă de Vinerea Mare, înainte de duminica Paştelui ortodox.

Uniunea Europeană şi Statele Unite au îndemnat Tbilisi să renunţe la legislaţie sau riscă să îşi afecteze şansele de aderare la Uniunea Europeană şi la un viitor euroatlantic mai larg.

Acest impas este văzut ca parte a unei lupte mai ample care ar putea determina dacă Georgia, o ţară de 3,7 milioane de locuitori care a trecut prin războaie şi revoluţii de la căderea Uniunii Sovietice, se apropie de Europa sau revine sub influenţa Moscovei.

Kobakhidze a declarat că legislaţia este necesară pentru transparenţă şi responsabilitate în naţiunea din Caucazul de Sud.

"I-am explicat (diplomatului american de rang înalt Derek) Chollet că declaraţiile false făcute de oficialii Departamentului de Stat al SUA despre proiectul de lege privind transparenţa şi mitingurile de stradă ne amintesc de declaraţiile false similare făcute de fostul ambasador al SUA în 2020-2023", a precizat Kobakhidze pe X.

De asemenea, el a spus că declaraţiile anterioare ale SUA au încurajat violenţa din partea a ceea ce el a numit actori finanţaţi din străinătate şi au sprijinit "procese revoluţionare" care, potrivit lui, nu au avut succes.

"I-am clarificat domnului Chollet că este nevoie de un efort special pentru a relua relaţiile (dintre Georgia şi Statele Unite) în acest context, ceea ce este imposibil fără o abordare corectă şi onestă."

Casa Albă şi-a exprimat îngrijorarea că legislaţia ar putea înăbuşi disidenţa şi libertatea de exprimare.

Kobakhidze şi-a exprimat, de asemenea, dezamăgirea faţă de o conversaţie cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, spunând că UE "a fost reticentă în a se angaja în discuţii de fond".

"În plus, am subliniat că nu am auzit încă niciun contraargument împotriva acestei propuneri legislative", a continuat liderul georgian.

Michel a declarat, pe X, că "apelul cetăţenilor georgieni pentru o societate democratică şi pluralistă deschisă trebuie să fie luat în considerare... Viitorul Georgiei aparţine UE. Nu rataţi această şansă istorică".

Bidzina Ivanishvili, miliardarul fondator al partidului Visul Georgian şi fost prim-ministru, a declarat că va lupta pentru ceea ce a numit "restaurarea deplină a suveranităţii Georgiei".

Totodată, Ministerul georgian de Externe a anunţat pe 2 mai că premierul Kobakhidze nu va călători în SUA din cauză că a fost invitat cu condiţia ca Tbilisi să suspende discuţiile din Parlament privind controversata lege a "agenţilor străini".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor