UE condamnă atacurile cibernetice ruseşti împotriva Germaniei şi Cehiei

(Captură Foto)
Redacţia
04.05.2024

UE a criticat operaţiunile cibernetice ale Rusiei împotriva Germaniei şi Cehiei. Germania a analizat în mod public acţiunile grupului APT28 controlat de Rusia în legătură cu adresele de e-mail ale conducerii Partidului Social-Democrat german, potrivit European Pravda.

În acelaşi timp, Cehia a raportat că instituţiile sale au fost, de asemenea, vizate de acest atac cibernetic. Instituţii, agenţii şi organizaţii de stat din statele membre ale UE, în special din Polonia, Lituania, Slovacia şi Suedia, au fost vizate anterior de aceeaşi ameninţare.

Efortul cibernetic periculos exemplifică modelul continuu de activitate cibernetică nesăbuită a Rusiei, prin atacarea instituţiilor democratice, a organismelor guvernamentale şi a furnizorilor de infrastructuri esenţiale din întreaga Uniune Europeană şi nu numai.

"UE nu va tolera un astfel de comportament rău intenţionat, în special activităţile care vizează să ne degradeze infrastructura critică, să slăbească coeziunea societăţii şi să influenţeze procesele democratice, având în vedere alegerile din acest an din UE şi din mai mult de 60 de ţări din întreaga lume.

UE şi statele sale membre vor continua să coopereze cu partenerii noştri internaţionali pentru a promova un spaţiu cibernetic deschis, liber, stabil şi sigur", se arată într-o declaraţie a blocului.

De asemenea, UE a transmis că este hotărâtă să recurgă la toate măsurile disponibile pentru a preveni, descuraja şi răspunde la comportamentul cibernetic rău intenţionat al Rusiei.

Ministerul german de Externe l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei ca reacţie la atacul cibernetic rusesc de anul trecut asupra Partidului Social-Democrat (SPD), aflat la guvernare.

Ministrul de externe Annalena Baerbock a declarat că atacul hackerilor "nu va rămâne fără consecinţe".

În luna ianuarie a anului trecut, s-a dezvăluit că hackerii ruşi, probabil ca răspuns la decizia Germaniei de a furniza tancuri Ucrainei, au atacat o serie de site-uri germane.

Anul trecut, în iunie, Partidul Social-Democrat din Germania a anunţat că a fost supus unui atac cibernetic, care a fost probabil efectuat de Rusia. Atacul a început în ianuarie 2023 şi a trecut neobservat pentru o perioadă de timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor