NATO se poate baza pe un 'lobby militar pro-occidental' în Asia Centrală
alte articole
În contextul retragerii trupelor militare occidentale din Afganistan, autorităţile uzbece au decis să găzduiască pe teritoriul ţării lor o reprezentanţă a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Potrivit unor experţi ruşi, Alianţa Nord-Atlantică se poate baza pe un lobby militar pro-occidental în regiune, notează Courrier International.
În data de 16 mai, la Taşkent, capitala Uzbekistanului, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a unei reprezentanţe a NATO. Potrivit cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, decizia a fost luată ca urmare a îngrijorărilor legate de retragerea trupelor NATO din Afganistan: în această ţară ar fi puse în mişcare grupuri teroriste, iar primele atacuri 'ar putea fi îndreptate tocmai împotriva Uzbekistanului', atenţionează guvernul uzbec.
Taşkentul este chemat să joace un rol-cheie după retragerea trupelor NATO din Afganistan. În schimb, el va recupera armament, muniţii, echipamente evacuate din Afganistan. 'Puterea din Uzbekistan cooperează cu NATO pentru a menţine stabilitatea regională. Nu trebuie să vedem în aceasta o conspiraţie sau să ne aşteptăm la o schimbare de orientare geopolitică a Uzbekistanului, care continuă să desfăşoare o politică externă echilibrată (între interesele Rusiei, Chinei şi SUA)', este de părere expertul uzbec Rafik Saifulin.
Expertul rus Ajdar Kurtov, citat de asemenea de Nezavisimaia Gazeta, nu este de aceeaşi opinie. 'Uzbekistanul nu este membru al NATO şi nici nu este pregătit să fie. De asemenea, NATO nu-i poate garanta acestei ţări niciun fel de securitate', explică expertul. În opinia sa, este vorba de 'speculaţii politice pe tema securităţii, în scopul politicii interne, care să-i permită preşedintelui Karimov să-şi consolideze linia autoritară'.
Cu toate acestea, după cum subliniază Nezavisimaia Gazeta, începând din 1994, în cadrul programului Parteneriat pentru Pace pus în funcţiune în spaţiul ex-sovietic, NATO 'se infiltrează activ' în infrastructurile militare din Asia Centrală. Aproape întreg comandamentul armatelor din regiune a fost format în SUA sau în ţări-membre ale blocului NATO. Astfel, Alianţa se poate baza pe un 'lobby militar pro-occidental în aceste ţări'.
În paralel, forţele Isaf (Internaţional Security Assistance Force) au iniţiat, în februarie, retragerea de la baza militară aeriană din Manas, situată la 25 de kilometri distanţă de Bişkek, capitala kârgâză, şi la 90 de minute de zbor de Afganistan.
Deschisă în 2001, baza din Manas, care găzduieşte 1.650 de soldaţi, echipamente şi avioane, a fost 'placa turnantă logistică' pentru operaţiunea internaţională din Afganistan. 'Închiderea bazei de la Manas (înlocuită în iulie trecut de un aeroport civil) riscă să provoace o recrudescenţă a tensiunilor din regiune, iar Kârgâzstanul ar putea deveni ţintă a teroriştilor', îşi exprimă îngrijorarea site-ul kârgâz 24.kg, citat de Courrier International.