NATO neagă că exerciţiile sale militare vor declanşa un război în Europa

NATO a respins afirmaţiile unui nou raport că exerciţiile sale militare vor declanşa un război pe cuprinsul Europei, în mijlocul tensiunilor dintre Occident şi Rusia cu privire la conflictul din estul Ucrainei.
Nave de luptă NATO participă la un exerciţiu militar în Marea Neagră în 16 martie 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
13.08.2015

NATO a respins afirmaţiile unui nou raport că exerciţiile sale militare vor declanşa un război pe cuprinsul Europei, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia cu privire la conflictul din estul Ucrainei.

Purtătoarea de cuvânt a NATO Carmen Romero a susţinut miercuri că exerciţiile militare au loc ca răspuns la agresiunea rusească tot mai mare şi a respins acuzaţiile că aceste exerciţii măresc posibilitatea izbucnirii unui război în Europa.

“Exerciţiile urmăresc să aibă exact efectul opus: să se consolideze securitatea şi stabilitatea în Europa ca răspuns la agresiunea rusească tot mai mare”, a declarat Romero.

Remarcile NATO au loc după ce think tank-ul londonez European Leadership Network (ELN) a publicat un raport – intitulat “Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe more Likely?” –, care a avertizat în privinţa riscurilor pe care le prezintă amplificarea exerciţiilor militare desfăşurate atât de Rusia cât şi NATO de la izbucnirea conflictului din estul Ucrainei în aprilie 2014.

ELN a declarat în raportul său că amplitudinea exerciţiilor de război contrazice afirmaţiile ambelor tabere că ele vizează oponenţi ipotetici.

“Rusia se pregăteşte pentru un conflict cu NATO şi NATO se pregăteşte pentru o posibilă confruntare cu Rusia”, conform ELN.

Raportul mai susţine că exerciţiile militare ale ambelor părţi alimentează tensiunile regionale şi că situaţia devine şi mai tensionată şi imprevizibilă atunci când exerciţiile nu sunt anunţate din timp.

ELN a cerut Rusiei şi NATO să îmbunătăţească comunicarea dintre ele în privinţa exerciţiilor militare şi să examineze punctele pozitive şi negative ale intensificării numărului de astfel de exerciţii.

De la izbucnirea crizei separatiste din estul Ucrainei în 2014, NATO şi-a intensificat exerciţiile militare de-a lungul graniţei ruse, inclusiv în statele baltice.

Moscova a criticat NATO pentru prezenţa sa militară în Europa, susţinând că aceasta reprezintă o ameninţare directă pentru securitatea Rusiei. Analiştii susţin că exerciţiile militare ruseşti sunt un “răspuns logic” la prezenţa trupelor NATO de-a lungul graniţelor Rusiei.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană susţine că amplificarea atacurilor asupra poziţiilor guvernamentale ucrainene din zonele controlate de separatiştii pro-ruşi în estul Ucrainei reprezintă o încălcare a unui acord de pace semnat la Minsk în luna februarie, arată BBC.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor