Natiunile asiatice saluta rezolutia O.N.U. impotriva Coreei de Nord

Demonstrantii sud coreeni participa la un mars de protest anti-Nord in Seul, Coreea de Sud.
Demonstrantii sud coreeni participa la un mars de protest anti-Nord in Seul, Coreea de Sud. (Chung Sung-Jun / Getty Images)

La doar cateva ore dupa ce rezolutia a castigat suportul tuturor celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, Japonia si Coreea de Sud au subliniat ceea ce vor face si ceea ce nu vor face pentru a aplica aceasta rezolutie.

Primul ministru japonez, Shinzo Abe, a laudat in mod explicit rezolutia pentru fermitatea sa.

Dnul Abe sustine ca rezolutia trimite un “mesaj clar” Nordului ca nu trebuie sa posede arme nucleare sub nici o circumstanta. El sustine ca Japonia se gandeste ce pasi proprii sa ia in concordanta cu masurile hotarate.

Rezolutia de sambata cere Coreei de Nord sa renunte la toate testarile de rachete nucleare si balistice si sa abandoneze toate armele si programele de arme nucleare. Rezolutia interzice Coreei de Nord sa importe sau sa exporte echipament militar important si cere membrilor O.N.U. sa cerceteze navele catre sau din Nord. De asemenea rezolutia tinteste sa atinga elita liderului Kim Jong-il prin interzicerea vanzarilor de produse de lux catre Phenian.

Japonia a interzis unilateral comertul si traficul maritim cu Coreea de Nord chiar inainte de adoptarea rezolutiei. Ministrul japonez de externe, Taro Aso, a declarat duminica ca Tokyo ar trebui sa ofere suport logistic vaselor americane in inspectarea cargourilor nord coreene.

La Seul, autoritatile au avut o reactie mai temperata fata de rezolutie. Autoritatile sud coreene au laudat tonul rezolutiei care elimina explicit folosirea fortei militare impotriva Nordului. Ministrul sud coreean de externe a emis o declaratie prin care promite sa implementeze masurile adoptate.

Totusi, Kim Geun-tae, seful partidului Uri (partidul presedintelui sud coreean Roh Moo-hyun) sustine ca Coreea de Sud ar trebui sa nu participe direct la interzicerea transporturilor maritime nord coreene — sustinand ca o astfel de actiune ar putea declansa un conflict armat cu Nordul.

Kim Geun-tae sustine de asemenea ca Coreea de Sud va continua sa participe in doua proiecte comune cu Nordul, o statiune turistica si un parc industrial, ambele fiind situate in Coreea de Nord. El a sustinut ca aceste proiecte nu au nici o legatura cu programele nucleare ale Phenianului.

Criticii cooperarii economice a presedintelui Roh cu Nordul sustin ca aceste programe ajuta la sponsorizarea programelor militare ale Phenianului si ca ar trebui inchise.

Coreea de Nord a ramas oficial tacuta duminica in privinta rezolutiei. Totusi, ambasadorul Phenianului la Natiunile Unite a numit rezolutia de sambata un act “de banditism” din partea Consiliului de Securitate si a declarat ca tara sa va lua “masuri fizice” pentru a contracara noile sanctiuni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe