"Natalitatea în Moldova este în continuă descreştere”

. (Photos.com)
Tatiana Chiriac
21.02.2012

În Moldova se nasc tot mai puţini copii, spun specialiştii. Şi asta deoarece cuplurile se căsătoresc prea târziu. Unii dau vina pe occidentalizarea tinerilor noştri, care pun preţ mai mult pe carieră decât pe familie, alţii, pe instabilitatea economică.

Demografii spun că numărul divorţurilor în Moldova este mai mare decât cel al căsătoriilor, iar al doilea copil în familie a ajuns să fie o raritate.

"Populaţia intră mult mai târziu în căsătorie şi mult mai rapid iese din căsătorie. Să nu uităm că în perioada modernismului au intervenit şi schimbări în institutul familiei legat de concubinaj", a spus demograful Valeriu Sainsus.

Nu cantitatea este importantă, ci calitatea. De această părere sunt cei mai mulţi tineri.

"Orice tânăr se gândeşte ca înainte să întemeieze o familie trebuie să aibă o bunăstare oarecare. Nu trebuie să ne gândim din prisma numărului, cât mai mulţi cu atât mai bine. Trebuie să ne gândim din prisma calităţii şi cum societatea are grijă de copiii care se nasc în familii", este de părere studentul Daniel Vodă.

Există voci care spun că suportul financiar al statului ar contribui la creşterea demografică. Reprezentanţii Guvernului totuşi nu sunt de acord că banii ar rezolva această problemă.

"Educaţia este definitorie. Dacă în primul rând o femeie în societatea noastră ar simţi un suport mai mare din partea bărbatului asta deja ar fi un pas foarte important. În Suedia, ţară despre care spunem că se nasc copii suficienţi, două luni de concediu de paternitate este obligatoriu", a menţionat consilierul premierului pe probleme sociale, Victor Lutenco.

"Femeia este privită de către angajatori ca un factor de risc. Pentru a angaja o femeie care este tânără, se gândeşte că ea va naşte copii. Noi vedem că există această disciminare pe piaţa muncii din Republica Moldova", consideră directorul Winrock Moldova, Sofia Şuleanschi.

Cariera este un impediment pentru natalitate, spun 40 la sută dintre persoanele intervievate. Alţi 60 la sută nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Între timp specialiştiii mai constată că mortalitatea în Moldova este în continuă creştere, în raport cu natalitattea.

În 11 luni ale anului trecut au murit aproape 40 de mii de oameni, sau cu aproximativ trei mii mai mulţi decât s-au născut, arată datele Biroului Naţional de Statistică.

În 70 de sate din Moldova nu s-a născut nici un copil în anul 2010. În majoritatea cazurilor este vorba despre sate mici, cu o populaţie de aproximativ 100 de oameni.

Potrivit Ministerului Muncii, în ultimii 20 de ani natalitatea în ţară a scăzut de două ori. Iar cele mai multe familii tinere au cel mult câte 2 copii şi preferă să locuiască în oraşe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor