Năstase riscă să fie exclus din Barou, dar şi să piardă „Steaua României”

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

UPDATE - Comisia de la Baroul Bucureşti a amânat luarea unei decizii referitoare la exlcuderea lui Adrian Năstase din avocatură, aceasta urmând să fie luată peste 2 săptămâni.

Decizia nu va fi una definitivă, urmând a fi reevaluată de Uniunea Naţională a Barourilor din România la data de 6 septembrie. Adrian Năstase nu poate ataca cu recurs această decizie în instanţă.

***

Decanul Baroului Bucureşti, Ion Ilie Iordăchescu, a anunţat că marţi, în cadrul şedinţei Consiliului, va fi întrunit cvorumul necesar pentru fi luată o decizie cu privire la excluderea din profesia de avocaţi a lui Adrian Năstase, Cătălin Voicu şi Florin Costiniu, ca urmare a condamnărilor definitive ale acestora pentru săvârşirea unor fapte de corupţie.

La ora 12:00 au început discuţiile pentru excluderea din Baroul Bucureşti a fostului premier Adrian Năstase, fostului şef al Secţiei civile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Florin Costiniu, dar şi a fostului senator Cătălin Voicu, cei trei neputând participa la şedinţă. De fapt excluderea celor trei trebuia discutată la 13 august, dar atunci nu a fost întrunit cvorumul necesar pentru a se lua decizia.

Adrian Năstase riscă să piardă şi decoraţia „Steaua României”

În 2002, preşedintele Ion Iliescu îi decora pe Adrian Năstase, care ocupa funcţia de premier, cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Mare Cruce „pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării“.

În 2012, zece ani mai târziu, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii“, în cadre a fost găsit vinovat de finanţarea ilegală a campaniei electorale.

Potrivit legislaţiei în vigoare, calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în situaţia în care acesta este condamnat, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.

Preşedintele Traian Băsescu poate să-i retragă oricând distincţia care i-a fost acordată lui Adrian Năstase, dar are opţiunea şi să nu facă acest lucru, pentru ca legea nu specifică faptul că un ordin trebuie retras automat în caz de condamnare şi nici nu se stipulează vreo perioadă de timp în care preşedintele îşi poate exercita acest drept.

Legea prevede doar că ”radierea din evidenţă a unei persoane decorate se face numai după ce preşedintele României a semnat decretul de retragere a decoraţiei”.

În concluzie se reduce la opţiunea personală a preşedintelui, cu care Adrian Năstase nu se află în cele mai cordiale relaţii, ţinând seama de declaraţiile trecute ale celor doi.

Ce va face Traian Băsescu? Se pare că aşteaptă. A trecut mai bine de un an de când Năstase a fost condamnat şi totuşi şeful statului nu a făcut niciun demers în această direcţie, deşi în alte cazuri de oficiali condamnaţi pentru corupţie a procedat la retragerea decoraţiilor acestora.

În februarie, Traian Băsescu afişa totuşi o atitudine indulgentă faţă de Năstase: „Îmi pare rău pentru ce i s-a întâmplat. Năstase nu şi-a vândut ţara. Năstase a fost condamnat pentru o găinărie. Astea ţi le poate ierta electoratul. Năstase are potenţial să revină în viaţa politică“.

Cum în politică nimic nu este bătut în cuie şi Traian Băsescu este un om plin de surprize, rămâne încă de văzut ce îi rezervă viitorul, domnului Adrian Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne