Delegaţie română în vizită oficială în Republica Moldova

Clădirea Parlamentului R. Moldova (Epoch Times)
Gina Zaragiu
26.08.2013

Premierul Victor Ponta va întreprinde luni şi marţi o vizită oficială în Republica Moldova cu ocazia ceremoniei de inaugurare a lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi - Ungheni. La eveniment vor fi prezenţi şi Iurie Leancă, premierul Moldovei şi Comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger.

Diplomaţii vor depune flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt după care se vor deplasa la Ungheni pentru a participa la ceremonia de lansare a lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni. După ceremonie, participanţii vor susţine un briefing, iar după aceasta vor participa la deschiderea Forumului Economic al Euroregiunii Siret-Prut-Nistru.

Din delegaţia română condusă de Victor Ponta fac parte Constantin Nită, ministrul delegat pentru energie, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor Publice, Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, Mircea Duşa, ministrul Apărării Naţionale, Remus Pricopie, ministrul Educaţiei Naţionale, Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, Bogdan Aurescu, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe, Mihai Albulescu, secretar de stat la Ministerul Economiei precum şi Mihnea Constantinescu, ambasador cu însărcinări speciale.

Aceştia vor purta discuţii bilaterale cu omologii lor pe domenii de interes, precum energia, educaţia sau sănătate, fiind abordate teme precum interconectările reţelelor de energie, bursele acordate studenţilor moldoveni sau înfiinţarea unui serviciu de tip SMURD.

În cadrul vizitei, premierul român va purta discuţii cu omologul său, Iurie Leancă, alături de care va participa şi la inaugurarea lucrărilor la gazoductul Iaşi - Ungheni. Lansarea lucrărilor de construcţie la gazoductului Iaşi - Ungheni va avea loc de Ziua Independenţei Republicii Moldova, 27 august. Evenimentul presupune punerea efectivă în practică a Declaraţiei Comune privind Cooperarea Bilaterală în Domeniul Securităţii Energetice, semnate de premieri la 17 iulie 2012.

''Gazoductul Iaşi - Ungheni probează concret că Parteneriatul Strategic stabilit în 2010 între România şi R. Moldova are efecte imediate şi durabile pentru dezvoltarea economică şi pentru cetăţenii celor două state. Proiectul gazoductului reconfirmă şi rolul României de partener crucial al Republicii Moldova în efortul integrării europene, inclusiv sub raportul racordării efective, fizice, la spaţiul european'', informează Guvernul român.

Premierul Victor Ponta va participa şi la Forumul Euroregiunii Siret-Prut-Nistru, în care sunt cuprinse 2 judeţe din România, respectiv Iaşi şi Vaslui, precum şi 23 de raioane din Republica Moldova.

''Relaţia dintre România şi Republica Moldova cunoaşte astăzi un nivel fără precedent. Avem un dialog politic extrem de dens şi activ şi o abordare deschisă, orientată spre rezultate, a cooperării concrete. Guvernul României sprijină Republica Moldova pentru îndeplinirea angajamentelor Chişinăului faţă de UE şi, pe un plan mai larg, pentru racordarea deplină a Republicii Moldova la agenda europeană'', potrivit comunicatului Biroului de presă al Guvernului.

Eugen Tomac, va fi şi el prezent la Chişinău

Preşedintele interimar al Partidului Mişcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, care va fi şi el prezent la Chişinău, începând cu data de 26 august, pentru a lansa o filială a PMP în capitala Republicii Moldova, speră că premierul Ponta le va da veşti bune moldovenilor de ziua lor naţională şi va anunţă că taxele consulare în procesul de redobândire a cetăţeniei române vor fi complet anulate.

"Este regretabil faptul că trataţi în continuare cu dispreţ relaţia cu românii de la est de Prut, percepţie anacronică moştenită încă de pe vremea Guvernului Năstase, care a blocat legea cetăţeniei române, condamnând milioane de români la umilinţă. Românii din Basarabia nu vor uita acea perioadă" se notează în comunicatul de presă remis de PMP redacţiei Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor