Năstase, la instanţa supremă: Acuzaţiile se bazează pe o întâlnire ce nu a avut loc şi pe o înţelegere ce nu a existat
alte articole
Adrian Năstase a fost adus, de la Penitenciarul Jilava, unde îşi ispăşeşte pedeapsa de doi ani de închisoare, la instanţa supremă, unde se discută o contestaţie formulată de procurorii DNA în dosarul "Mătuşa Tamara", în care fostul premier a fost achitat.
Năstase a intrat luni dimineaţă în sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, însoţit de poliţişti, fără cătuşe şi cu o mapă albastră în mână, iar câţiva oameni din sala de judecată l-au aplaudat.
În faţa instanţei, Năstase a declarat că nu există suport probator pentru nicio acuzaţie din dosarul "Mătuşa Tamara". "Acuzarea şi acuzaţiile se bazează pe o întâlnire ce nu a avut loc şi pe o înţelegere ce nu a existat; pe un denunţ al unei persoane aflate în executarea unei pedepse, care a şi fost eliberată după formularea denunţului făcut la peste cinci ani, când Genică Boerică a avut revelaţia acelei înţelegeri cu procurorii", a afirmat Năstase.
Fostul premier le-a dat de înţeles magistraţilor că dosarele sale sunt politice şi că se bazează "pe sondajele de opinie de la nivelul anilor 1999-2000".
Achitat tot pentru corupţie
În dosarul "Mătuşa Tamara", procurorii au făcut recurs împotriva deciziei judecătorilor care au dispus, în decembrie 2011, achitarea lui Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi pentru fapte de corupţie. Năstase a fost trimis în judecată de către DNA pentru dare de mită, Ioan Melinescu, preşedinte al ONPCSB între anii 2001-2004, pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, luare de mită şi divulgare de informaţii, iar Ristea Priboi, consilier al fostului premier şi fost deputat în perioada 2000-2004, pentru complicitate la luare de mită şi la dare de mită.
Tot pentru luni, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), a fost fixat şi termenul pentru dezbaterea contestaţiei în dosarul Trofeul Calităţii, în care Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fapte de corupţie. În acest caz, s-a dat o amânare pentru 1 octombrie, pe motiv că lipseşte motivarea deciziei de condamnare.
În dosarul Trofeul Calităţii, Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare, dar a introdus o contestaţie în anulare pentru mai multe vicii procedurale ce ar fi fost comise de instanţele anterioare care au judecat acest caz.