Năstase, despre condiţiile din penitenciar: Şobolani, musculiţe, miros de sulf şi apă caldă cu program

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a descris pe blog condiţiile din Penitenciarul Jilava, unde se află încarcerat.
Adrian Năstase (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
20.08.2012

Fostul premier Adrian Năstase, condamnat la doi ani de închisoare, a descris pe blog condiţiile din Penitenciarul Jilava, unde se află încarcerat. El scrie despre lipsa apei calde, mirosul de sulf, şobolanii, invaziile de musculiţe şi ţânţari, limbajul folosit de deţinuţi, lipsa telefonului, a calculatorului şi a internetului.

Năstase mai precizează că există unele persoane care îl invidiază pentru condiţiile din locul în care se află, dar le transmite că nu au de ce.

"Celor care gândesc în acest fel, le sugerez să ţină seama şi de următoarele aspecte: Cei care vin aici – şi nu le doresc acest lucru – vor trebui să se trezească, în fiecare zi, la ora 5:30, vor dormi în paturi suprapuse, vor avea apă caldă câte două ore de două ori pe săptămână, vor trebui să se obişnuiască cu mirosul de sulf şi cu depunerile de pe ţevile de apă; vor trebui să înveţe să mănânce toate felurile de mâncare – bazate în principal, pe cartofi şi varză, – cu lingura; vor trebui să se înveţe să nu se sperie de şobolani – în curtea de plimbare – dacă aceştia nu sunt mai mari de 20 de cm; să respire mai puţin în zilele de caniculă – atunci când mirosul de la groapa de gunoi din apropiere este îngrozitor; să nu se enerveze la „invaziile” periodice de musculiţe şi de ţânţari, la urletele celor obişnuiţi să „socializeze” de la ferestrele celulelor, începând fiecare frază cu un angajament de a-şi introduce instrumentul, de regulă, în morţii interlocutorului; vor trebui să se obişnuiasă cu sunetul uşilor de metal şi cu sunetul lacătelor – dimineaţa şi seara –, cu lipsa telefonului, a calculatorului, a internetului, a multor comodităţi cu care erau obişnuiţi…", scrie Năstase.

El mai scrie că cei care intră în închisoare trebuie să se obişnuiască să-şi vadă familia doar de trei-patru ori pe lună.

"Vor trebui să se obişnuiască, în definitiv, cu lipsa de libertate fizică, cu un mediu în care 80% din persoanele de aici sunt recidivişti. În rest, rămâne cum am vorbit – locul acesta poate fi un fel de «cantonament», dacă te gândeşti la Olimpiada viitoare. Depinde şi cum priveşti lumea… Unii ar spune că nu există decât ceea ce percepi – cei 4 m2 în care trăieşti. Eu însă privesc mai departe…", scrie Năstase.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor