Năstase ar putea fi pus în libertate luni

Recursul înaintat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase se va judeca luni, la Tribunalul Bucureşti. Procesul va avea loc chiar dacă cele două judecătoare desemnate anterior să se ocupe de acest caz, Viorica Dinu şi Antonela Costache, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzate de luare de mită. Dosarul va ajunge la un alt complet pentru că fiecare secţie a Tribunalului are un complet de permanenţă, pentru situaţii neprevăzute.
Adrian Năstase la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
18.03.2013

Recursul înaintat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase se va judeca luni, la Tribunalul Bucureşti. Procesul va avea loc chiar dacă cele două judecătoare desemnate anterior să se ocupe de acest caz, Viorica Dinu şi Antonela Costache, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, fiind acuzate de luare de mită. Dosarul va ajunge la un alt complet pentru că fiecare secţie a Tribunalului are un complet de permanenţă, pentru situaţii neprevăzute.

Pe 4 martie, s-a stabilit ca termenul de judecată să fie 18 martie, iar la un moment dat s-a pus problema amânării atunci când s-a stabilit că cele două judecătoare nu îşi mai pot desfăşura activitatea.

Judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache au fost arestate preventiv vineri pentru 29 de zile, decizia fiind luată în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită şi trafic de influenţă în favoarea unor inculpaţi care încercau să obţină soluţii favorabile în mai multe dosare.

În afară de dosarul lui Năstase, la cele două judecătoare era programat şi dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care este judecat Dan Voiculescu şi care are termen tot săptămâna aceasta. Nici pentru acest dosar nu se va stabili un alt termen de judecată.

Năstase a fost vizitat duminică, la Jilava, de cei doi fii ai săi, iar Andrei a precizat că speră că aceasta să fie ultima ocazie în care îşi vede tatăl în închisoare şi speră să fie eliberat luni.

Pe 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, însă acest lucru nu a fost posibil până acum pentru ca procurorii DNA au făcut recurs.

Fostul premier, prin materialele şi articolele pe care le-a scris şi publicat, dovedeşte că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat şi că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul faţă de care s-a pronunţat o condamnare cu executare, se arată în motivele de recurs. În schimb, în motivarea deciziei din 12 februarie, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au menţionat că Adrian Năstase a avut un comportament conform întru totul cu rigorile mediului carceral şi nu a fost niciodată sancţionat, iar regimul de detenţie şi-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

În plus, lucrarea ştiinţifică scrisă în penitenciar a fost întocmită conform dispoziţiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfăşurată în detenţie au fost stabilite corect, se mai arată în motivare.

Năstase este închis de pe 26 iunie 2012, după o tentativă de sinucidere, în urma căreia a petrecut şase zile la Spitalul de Urgenţă Floreasca. Pe 9 ianuarie, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz favorabil pentru eliberarea condiţionată a lui Năstase, după ce acesta a efectuat o treime din pedeapsă.

Pe 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat de fapte de corupţie.

Proceduri "extrem şi nejustificat de lungi"

Procedurile privind eliberarea condiţionată a lui Adrian Năstase sunt "extrem şi nejustificat de lungi", a apreciat avocatul Ion Cazacu, care îl va reprezenta pe fostul premier la termenul de pe 18 martie, când acesta ar putea fi declarat liber.

"Procedurile sunt extrem de lungi şi nejustificat de lungi, pentru că se discută practic de punerea în libertate a unui om. Atenţie, nu era vorba de cererea domnului Adrian Năstase, ci de o propunere făcută de comisia de eliberare din penitenciar. Din acest punct de vedere, mi se pare că procedurile sunt extrem de îndelungate", a precizat avocatul.

Năstase ar fi putut fi liber de 73 de zile, dacă nu s-ar fi întârziat cu procedurile juridice, a mai declarat Cazacu.

Recursul făcut de DNA la cererea de eliberare condiţionată a fostului premier Adrian Năstase va fi judecat în 18 martie, la Tribunalul Bucureşti.
Pe 12 februarie, magistraţii de la Judecătoria Sectorului 4 au admis solicitarea de eliberare din penitenciar înainte de termen, însă procurorii DNA au făcut recurs, iar Năstase a continuat să rămână închis.

Ponta îi păstrează funcţia în PSD

Premierul Victor Ponta nu va atribui nimănui funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, ocupată de Adrian Năstase, până când acesta nu va fi liber şi va putea reveni în partid sau până va decide să renunţe, a anunţat liderul social-democrat, la B1 TV. "Eu am propus ca funcţia lui Adrian Năstase în cadrul PSD să rămână neocupată până va dori fie să renunţe la ea sau va avea dreptul de a o reocupa. Noi îl aşteptăm să revină în partid, el şi Iliescu sunt părinţii fondatori ai PSD. Ca un mesaj politic, am decis ca la Congresul PSD, funcţia lui Adrian Năstase să rămână liberă. Am întrebat în BPN şi a fost un punct de vedere mai mult decât majoritar. Nu ne dezicem de Adrian Năstase nici sentimental, nici politic”, a declarat Victor Ponta.

Adrian Năstase a ocupat funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD până la data hotărârii de condamnare la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor