Musk dă din nou în judecată OpenAI. Acuză “înşelăciune de proporţii shakespeariene”
Elon Musk dă din nou în judecată OpenAI şi pe directorul său executiv, Sam Altman, resuscitând o bătălie juridică împotriva foştilor săi parteneri cu un caz în care acum susţine că aceştia l-au manipulat pentru a co-fonda compania de inteligenţă artificială.
La câteva luni după ce a retras brusc, fără explicaţii, un proces similar, Musk a intentat luni un nou proces la un tribunal federal din nordul Californiei, potrivit The Guardian.
OpenAI a negat acuzaţiile.
Potrivit celei mai recente plângeri a lui Musk, cazul este o "poveste ca la carte despre altruism versus lăcomie", repetând afirmaţiile din procesul său anterior potrivit cărora foştii săi co-fondatori din OpenAI l-au trădat prin transformarea companiei dintr-o organizaţie non-profit într-o întreprindere în mare parte profitabilă. "Perfidia şi înşelăciunea sunt de proporţii shakespeariene", a precizat el în plângere.
Avocatul lui Musk, Marc Toberoff, a susţinut că noul proces conţine diferenţe mari faţă de cazul de la începutul acestui an. Noua plângere "îi trage la răspundere pe inculpaţi pentru declaraţiile false intenţionate făcute lui Musk şi publicului şi solicită restituirea câştigurilor lor ilicite la scara largă", a spus el.
Procesul reînnoieşte o bătălie juridică între Musk, unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume şi unul dintre cei mai influenţi lideri în domeniul tehnologiei, şi Altman, care a devenit în ultimii ani imaginea boom-ului Inteligenţei Artificiale generative şi o personalitate marcantă a industriei. Cei doi au co-fondat OpenAI în 2015, înainte ca Musk să părăsească compania în urma unei lupte interne pentru putere câţiva ani mai târziu. Pe măsură ce puterea lui Altman a crescut, relaţia lor a devenit din ce în ce mai conflictuală.
Noul proces intentat de Musk se axează pe o cerere similară cu cea depusă în februarie, susţinând că Altman, celălalt co-fondator al companiei, Greg Brockman, şi OpenAI au încălcat ceea ce el numeşte "acordul fondator" de a dezvolta inteligenţă artificială pentru binele omenirii.
Musk mai susţine că societatea a încălcat acest acord atunci când s-a orientat către un parteneriat cu Microsoft şi a devenit în mare parte profitabilă, ameninţând omenirea cu avansarea nesăbuită a inteligenţei artificiale.
OpenAI şi Altman au ripostat vehement la acuzaţiile iniţiale ale lui Musk, prezentându-l ca pe un fost partener amărât şi meschin, gelos pe succesul companiei după plecarea sa. Într-o postare pe blog din martie, în urma procesului iniţial, Altman şi alţi directori OpenAI au publicat e-mailuri care susţineau că Musk a sprijinit întotdeauna trecerea la statutul de societate cu scop lucrativ şi au declarat: "Suntem trişti că s-a ajuns la această situaţie cu cineva pe care l-am admirat profund".
"Aşa cum am spus despre plângerea juridică iniţială a lui Elon, care a fost retrasă ulterior, e-mailurile anterioare ale lui Elon continuă să vorbească de la sine", a spus un purtător de cuvânt al OpenAI pentru The Guardian ca răspuns la noul proces.
Noua plângere conţine acuzaţii suplimentare conform cărora OpenAI a încălcat legile federale privind şantajul, a declarat avocatul lui Musk pentru The New York Times, şi este "un proces mult mai energic" decât precedentul. De asemenea, se susţine că Altman şi asociaţii săi au participat la "numeroase acte de fraudă informatică" prin acceptarea de contribuţii financiare de la Musk.
Procesul iniţial al lui Musk împotriva lui Altman şi OpenAI s-a derulat în instanţele din California timp de câteva săptămâni şi avocaţii săi au solicitat cu succes schimbarea judecătorului, dar au retras procesul fără comentarii cu o zi înainte ca un judecător de la instanţa superioară din San Francisco să audieze cauza lui Altman şi OpenAI pentru respingere.
De asemenea, Musk şi-a fondat propria companie rivală de inteligenţă artificială anul trecut, numită xAI, şi a încercat să construiască un chatbot similar cu ChatGPT al OpenAI. Cu toate acestea, chatbotul lui Musk nu a reuşit să câştige popularitatea sau parteneriatele cu mari companii de tehnologie pe care le-a obţinut ChatGPT şi s-a confruntat cu reacţii negative pentru răspândirea de informaţii eronate.
Cinci secretari de stat din SUA au anunţat luni că intenţionează să îi trimită lui Musk o scrisoare prin care îi cer să modifice chatbotul după ce acesta a promovat presupuse falsuri cu privire la alegerile prezidenţiale din 2024.