MTI solicită alocarea prin HG a patru milioane de lei pentru deblocarea navelor de pe Dunăre

Epoch Times România
15.09.2011

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a solicitat miercuri alocarea a patru milioane de lei, prin Hotărâre de Guvern (HG), pentru deblocarea celor 257 de nave aflate pe Dunăre şi înlăturarea stării de risc determinată de scăderea cotelor fluviului, potrivit unui comunicat al MTI.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a analizat miercuri, la solicitarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, situaţia creată de scăderea cotelor fluviului Dunărea, fiind prezentate propuneri în vederea înlăturării stărilor de risc, se arată în comunicat.

Secretarul general adjunct al MTI, Mircea Staicu, a prezentat situaţia creată ca urmare a scăderii debitelor Dunării, subliniind necesitatea luării unor măsuri urgente pentru deblocarea celor 257 de nave aflate pe Dunăre şi reluarea traficului. În acest sens, reprezentantul MTI a solicitat alocarea, în baza unei Hotărâri de Guvern, a aproximativ patru milioane de lei, sumă care să fie utilizată pentru înlăturarea stării de risc determinată de scăderea cotelor Dunării, precizează Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.

În cadrul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă s-a decis constituirea la nivelul MTI a unei celule de criză din care să facă parte specialişti ai structurilor care au competenţe în gestionarea situaţiei create. De asemenea, s-a stabilit ca, în cel mai scurt timp, aspectele analizate la nivelul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă să fie prezentate Guvernului României, potrivit comunicatului.

Mai multe convoaie nu îşi pot continua călătoria spre destinaţie şi sunt blocate pe Dunăre, în porturile din Drobeta Turnu Severin şi Calafat şi la Orşova, din cauza nivelului scăzut al fluviului, transmite corespondentul NewsIn.

Cu această situaţie ne confruntăm de vineri, când în Portul din Severin au oprit patru convoaie, şi iată că acum au ajuns la 11. Aşteaptă să crească apa, lucru care nu se va întâmpla însă în următoarele două săptămâni.

Potrivit specialiştilor, Dunărea a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Din cauza cotelor scăzute ale Dunării, 15 convoaie nu îşi pot continua călătoria spre destinaţie şi sunt blocate în Porturile din Drobeta Turnu Severin şi Calafat (km fl. 795). Şi la Orşova sunt blocate două împingătoare.

În Portul din Drobeta Turnu Severin, la kilometrul fluvial 932, sunt ancorate 11 convoaie care au în componenţă 53 de barje încărcate cu fier vechi, tablă şi cereale (orz, grâu). Împingătoarele sunt ancorate în port, iar şlepurile în rada portului.

„Cu această situaţie ne confruntăm de vineri, când în Portul din Severin au oprit patru convoaie, şi iată că acum au ajuns la 11. Aşteaptă să crească apa, lucru care nu se va întâmpla însă în următoarele două săptămâni. Foarte posibil vor descărca marfa la vagoane. Majoritatea au ca destinaţie Portul Constanţa”, a declarat Mihai Ghiba, şeful Căpităniei Zonale Drobeta Turnu Severin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor